Ik heb een groot probleem… Ik zweet, zweet, zweet, zweet… Mijn voeten, onder mijn oksels… Het stinkt dan ook nog eens. Ik was me met zeep, ik doe deo en parfum op, maar niets helpt. Wat moet ik doen?

Als ik bij mijn vriendje ben, schaam ik me dood omdat ik zo stink. Zelfs mijn moeder en vader valt het op dat ik stink. Dit kan echt niet langer! Wat moet ik doen? En ben ik de enige die zo stinkt? 

Troost je met de wetenschap dat veel zweten een echte puberkwaal is. Kleine kinderen transpireren niet, maar als je in de puberteit komt, krijg je niet alleen schaamhaar en borsten, maar ook zweetklieren rond je oksels, anus en tepels. Het vocht dat uit die zweetklieren komt is reukloos, maar omdat bacteriën in die warme vochtige omgeving snel groeien, ontstaat die typische zweetgeur. Je hoeft je ook niet heftig in te spannen om te gaan zweten, dat gebeurt vanzelf. En dat is heel vervelend. Het helpt als je vooral kleding draagt van materiaal dat het vocht opneemt en lucht doorlaat, zoals katoen en wol. Gebruik daarbij een antitranspirant in plaats van een deodorant. Een antitranspirant zorgt er namelijk voor dat je minder gaat zweten en dus ook minder ruikt, terwijl een deo alleen de geur verbergt. Gebruik voor je voeten speciale inlegzooltjes in je schoenen, trek regelmatig schone (katoenen of wollen) sokken aan en gebruik eventueel talkpoeder om het overmatige vocht te absorberen. Nog een troost: dat heel erge zweten wordt na de puberteit minder.

Lees ook: GIRLZ Talk – Pijn bij het plassen