zweet

Talk: ‘Ik zweet echt overal’

Ik heb een groot probleem… Ik zweet, zweet, zweet, zweet… Mijn voeten, onder mijn oksels… Het stinkt dan ook nog eens. Ik was me met zeep, ik doe deo en parfum op, maar niets helpt. Wat moet ik doen?

Onder mijn oksels, mijn voeten…

Ik heb een groot probleem… Ik zweet, zweet, zweet, zweet… Het stinkt dan ook nog eens. Ik was me met zeep, ik doe deo en parfum op, maar niets helpt. Wat moet ik doen?

Als ik bij mijn vriendje ben, schaam ik me dood omdat ik zo stink. Zelfs mijn moeder en vader valt het op dat ik stink. Dit kan echt niet langer! Wat moet ik doen? En ben ik de enige die zo stinkt?

Veel zweten is een echte puberkwaal.

Troost je met deze wetenschap. Kleine kinderen transpireren niet, maar als je in de puberteit komt, krijg je niet alleen schaamhaar en borsten, maar ook zweetklieren rond je oksels, anus en tepels. Het vocht dat uit die zweetklieren komt is reukloos, maar omdat bacteriën in die warme vochtige omgeving snel groeien, ontstaat die typische zweetgeur. Je hoeft je ook niet heftig in te spannen om te gaan zweten, dat gebeurt vanzelf. En dat is heel vervelend. Het helpt als je vooral kleding draagt van materiaal dat het vocht opneemt en lucht doorlaat, zoals katoen en wol. Gebruik daarbij een antitranspirant in plaats van een deodorant. Een antitranspirant zorgt er namelijk voor dat je minder gaat zweten en dus ook minder ruikt, terwijl een deo alleen de geur verbergt. Gebruik voor je voeten speciale inlegzooltjes in je schoenen, trek regelmatig schone (katoenen of wollen) sokken aan en gebruik eventueel talkpoeder om het overmatige vocht te absorberen. Nog een troost: dat heel erge zweten wordt na de puberteit minder.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zweet jij ook veel?

Gerelateerde artikelen