Wat een erectie is, weet je vast wel. Maar wist je ook dat er drie verschillende manieren zijn waarop een stijve penis veroorzaakt kan worden? Of hoe lang de gemiddelde erectie is? Je leest het hier.

#1. Er zijn drie soorten erecties
Als een boy een erectie krijgt door lichamelijk contact, noem je dat een reflexmatige erectie. Het kan ook gebeuren dat hij een erectie krijgt zonder dat hij (of jij) zijn penis aanraakt. Als dat gebeurt door dat zijn fantasie wordt geprikkeld, bijvoorbeeld door porno, heeft hij een psychogene erectie. Tijdens zijn slaap heeft een boy ook nog eens gemiddeld 11 (!) erecties. Die worden, heel logisch, nachtelijke erecties genoemd. Β 

#2. Roken en drinken maken het krijgen van een erectie lastiger
Drank en sigaretten zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, maar kunnen er ook nog eens voor zorgen dat een jongen minder makkelijk een erectie krijgt. Als hij dronken is, is het lastiger voor hem om seks te hebben. En als hij heel veel drinkt en rookt, kan het zijn dat hij zijn penis op den duur helemaal niet meer of veel moeilijker omhoog krijgt.

#3. Hij kan een beetje gebogen zijn
Dacht jij dat een erectie altijd kaarsrecht was? Mis! Maar bij een op de twintig boys wijst de penis in erecte toestand recht naar boven. Bij de rest is-ie naar beneden gericht of zit er een kleine kromming in. Niets om je zorgen over te maken dus. Pas als de penis zo krom is dat het pijn doet bij de seks, kun je beter even naar de dokter gaan.

#4. Het omdoen van een condoom kan de penis slapper maken
Boys zijn vaak niet zo gek op condooms en dat is niet zo gek. Bij een deel van de jongens zorgt het omdoen van het condoom er namelijk voor dat zijn penis weer wat slapper wordt. Dat betekent natuurlijk niet dat je het voorbehoedsmiddel dan maar niet moet gebruiken. Je moet alleen even wat extra aandacht aan hem besteden, totdat alles weer fier overeind staat.

#5. Hij kan zijn orgasme moeilijk sturen
Girls kunnen hun orgasme vaak een beetje sturen en uitstellen, maar bij boys gaat dat niet zo gemakkelijk. Komt hij dus de eerste keer binnen twintig seconden klaar? Dan vond hij het waarschijnlijk zo spannend om met jou in bed te liggen dat hij zijn orgasme niet kon uitstellen. Tja… jammer, maar meestal gaat dit na een tijdje beter.

Lees ook: Dit wist je nog niet over zijn lichaam

#6. De onderkant van de penis is het gevoeligst
De onderkant van de eikel en de onderkant van de schacht zouden de gevoeligste plekken van zijn penis zijn.

#7. In een gemiddelde erectie zit 130 milliliter bloed
Ter vergelijking: dat is meer dan je aan vloeistoffen mee mag nemen in het vliegtuig

#8. Erecte penissen hebben verschillende vormen
Net zoals een erectie niet altijd precies recht omhoog gaat, kan een erecte penis verschillende vormen hebben. Bij sommige boys zijn de onder- en bovenkant van de penis precies even breed, bij andere is de boven- of onderkant juist breder dan de rest.

#9. De gemiddelde erectie is 13,12 centimeter lang
Wereldwijd is de gemiddelde erectie 13,12 centimeter lang. Nederlandse mannen zijn groot geschapen: zij hebben erecties van gemiddeld maar liefst 15,87 centimeter.

#10. Hij kan een erectie krijgen na zijn dood
OkΓ©, de kans is niet supergroot, maar mannen kunnen na hun dood een erectie krijgen. Daarvoor moeten ze wel in verticale stand overlijden en een tijdje verticaal blijven na hun dood. Al hun bloed zakt dan namelijk naar beneden en vult uiteindelijk ook de zwellichamen in de penis. Dat veroorzaakt een soort erectie, die ook wel angel lust wordt genoemd.

Lees ook: 13 dingen die je nog niet wist over je vagina