Helaas heb ik heel veel problemen, maar die kunnen niet allemaal worden opgelost met jullie hulp omdat ik een ander cultuur heb. Maar ik heb wel een vraagje.

Ik ben naar het ziekenhuis geweest voor een hartscan. Die heb ik dus laten maken en ik moest wachten voor de uitslag. Toen kwam een andere dokter die mij en mijn vader binnen vroeg. Daar zei hij: “Je bent gezond, maar ik wil je graag onderzoeken voor longen, bloedvaten en de ademhaling.” Ik zei oké en dus moest ik me uitkleden in het andere kamertje (helemaal behalve mijn ondergoed). Nadat hij mijn ademhaling had gecontroleerd en zo, ging hij opeens mijn ondergoed van de zijkant hoger zetten en daar dus voelen aan beide kanten. Mijn vraag is: heeft hij me aangerand? Want dat heeft niks te maken met longen, bloedvaten en de ademhaling. Het probleem is dat ik nog een keertje langs moet gaan… Help me!
Anoniem

 

Nee, je bent niet aangerand. Je hebt een uitgebreid onderzoek gehad naar de werking van je hart, longen en bloedvaten. In de liesstreek, aan de binnenzijde van je dijbeen, bij het randje van je onderbroek, zitten lymfeklieren. Die zitten ook op andere plaatsen in je lichaam, zoals in je hals, onder je kin en onder je oksels. Als die lymfeklieren gezwollen zijn, kan dat het teken zijn dat er iets niet goed werkt in je lichaam. Een dokter kan dat zien en voelen door op die plaats te duwen. En dat is wat hij heeft gedaan toen hij jouw onderbroek even aan de kant schoof. Het was misschien voor jou een ongemakkelijk moment, maar de dokter heeft gewoon zijn werk gedaan. Je hoeft dus niet bang te zijn om nog een keer naar hem toe te gaan.