Mijn ex heeft me doodsbang gemaakt. Hij kijkt me aan alsof hij me iets wil gaan doen. Ik durf niet meer alleen over straat. In school (waar honderden kinderen bij zijn) roept hij naar mij dat ik een hoer ben. Help!

Probleem twee: mijn beste vriend heeft mij in de zomervakantie aangerand. Ik heb hem gevraagd waarom hij dat deed. Hij zei: β€˜Gewoon, ja, euh, weet ik eigenlijk niet.’ Ik heb het lang verzwegen, maar ik heb dit toen toch aan een vriendin verteld en zij zegt dat mijn ouders dit moeten weten. Maar ik durf dat niet. Onze ouders zijn goede vrienden en wij ook. Ze zullen naar hen toegaan en vragen waarom hij dat heeft gedaan. Hij zal zeggen dat hij niks gedaan heeft. Door hem heb ik ook zelfmoordneigingen gehad, maar hij heeft me tegengehouden. Please help me! 13-jarige Maagd

Waarschijnlijk heeft jouw eerste probleem alles te maken met het tweede probleem. Je bent aangerand door je beste vriend. Natuurlijk ben je dan bang. Hoe kun je mensen vertrouwen als je hebt ervaren dat je zelfs je beste vriend niet kunt vertrouwen? Daarom is het belangrijk dat je iets doet met die aanranding. Praat erover met je ouders, een vertrouwenspersoon op school, de Kindertelefoon of iemand anders die je vertrouwt en die je kan helpen. Wat die vriend heeft gedaan kΓ‘n en mΓ‘g niet. Hij is degene die nu ongestraft rondloopt terwijl jij wordt gestraft want jij bent daardoor heel bang geworden. En dat verdien jij niet. Jij bent het slachtoffer, hij niet! Daardoor ben je nu ook bang voor je ex. Als je niets doet, is de kans groot dat het alleen maar erger wordt, dat je het vertrouwen in alle mensen verliest en steeds ongelukkiger wordt. Zoek dus hulp en praat erover.

Lees ook: Hij gaat nog steeds met zijn ex om