poepen ongesteld blaasontsteking

Talk: ‘Kun je een blaasontsteking krijgen door seks?’

‘Ik heb weleens vaker gehoord dat je blaasontsteking kunt krijgen door de seks. Maar is dat ook zo?’

Maakt seks je daar vatbaarder voor?

Ik wil eerst even zeggen dat jullie blad geweldig is. Maar nu zit ik met een probleempje. Ik heb het voor het eerst gedaan en vlak daarna kreeg ik een blaasontsteking.

Ik heb daarvoor pillen gehad waardoor de ontsteking weg is gegaan. Daarna hebben we het weer gedaan. Het deed geen pijn, maar ik had wel allemaal kriebels. De volgende ochtend moest ik naar de wc. Toen ik klaar was en naar boven liep, moest ik plotseling weer naar de wc. Ik ben snel weer het toilet binnen gegaan en toen deed heel veel pijn. Dat heb ik tegen mijn vriend gezegd; we dachten eerst dat het kwam door die condooms, dat ik daar allergisch voor was of zo. Maar nu hoor ik dat heel veel meisjes hetzelfde hebben als ik. Kunnen jullie mij alsjeblieft helpen?

Rond blijven lopen met een blaasontsteking kan gevaarlijk zijn. 

Het is moeilijk om te beoordelen of de blaasontsteking wordt veroorzaakt door het condoom of door een bacterie; het gebeurt weleens tijdens vrijen dat bacteriën die rond de anus zitten in de plasbuis terecht komen, via zijn handen bijvoorbeeld. Daar kun je een blaasontsteking van krijgen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de kuur die je net had afgemaakt niet helemaal goed heeft gewerkt en dat die tweede blaasontsteking niets met seks te maken heeft. Dat kan alleen een dokter beoordelen. Voor het geval seks er wel iets mee te maken heeft: het helpt als je voordat je gaat vrijen en direct na de seks, goed gaat plassen. Soms helpt het ook om na afloop je vagina goed te wassen of te spoelen met de douche of een vaginaal spoelmiddel. Je kunt een blaasontsteking vaak ook voorkomen door veel zure dranken te drinken, zoals cranberrysap, of een hoge dosis vitamine C in te nemen. Als je echter last blijft houden, ga dan vooral terug naar je huisarts.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: Ik heb pijn bij het plassen

Beeld: Getty Images / Westend61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij al is een keer een blaasontsteking gehad?

Gerelateerde artikelen