Een paar weken geleden ben ik voor de eerste keer met mijn vriendje naar bed geweest. Het deed heel erg veel pijn en ik bloedde daarna ook.

Maar nu we al een paar keer met elkaar naar bed zijn geweest, blijft het bloeden. Ik durf niet naar de dokter. Ik weet niet wat ik moet doen! Ik zit er echt heel erg mee. Anoniem

Waarschijnlijk is bij jou het weefselrandje dat aan het begin van je vagina zit (het wordt ook vaak het maagdenvlies genoemd, maar het is niet echt een β€˜vlies’) wat stugger dan bij andere meisjes. Daardoor scheurt het elke keer opnieuw een stukje in en komt er wat bloed vrij. Dat wordt erger als je gespannen bent doordat je bang bent dat je weer gaat bloeden. Dan verkrampen je spieren wat meer, waardoor de ingang van je vagina nauwer wordt. Het helpt als je een glijmiddel gebruikt (op waterbasis, bijvoorbeeld Sensilube, als je condooms gebruikt). Dan gaat het allemaal wat soepeler. Je hoeft voorlopig in ieder geval niet bang te zijn dat er iets mis is met je lijf. Het bloeden wordt vanzelf minder. Alleen als je lange tijd blijft bloeden, is het slim om even naar je huisarts te gaan.

Lees ook: Tips voor de eerste keer