Ik ben heel erg verliefd op een jongen die ik nog nooit heb gezien. Ik heb hem op het internet ontmoet en we konden het direct erg goed met elkaar vinden.

Nu wil hij mij misschien wel eens op komen halen. Dit vind ik natuurlijk erg leuk, maar ik heb heel erg weinig zelfvertrouwen door iets wat er in het verleden is gebeurd. Daardoor ben ik heel erg zenuwachtig voor als ie me echt eens komt ophalen, vraag ik me af of ie me wel leuk vindt en zo. Ik vind het soms erg moeilijk om mezelf te zijn, daardoor ben ik ook al veel vrienden kwijtgeraakt! Hier zit ik dus erg mee en ik weet niet wat ik moet doen…Vis

Ho stop! Les 1 in cyber-love: wees altijd supervoorzichtig als het gaat om échte afspraakjes. Het is leuk zolang het bij onschuldig geklets op internet blijft, maar zodra het serieuzer wordt, wordt het ook gevaarlijker. Geef om te beginnen nooit je naam, adres of telefoonnummer. En als je zéker weet dat je wel een keer wilt afspreken, doe dat dan áltijd in jouw woonplaats, het liefst bij jouw thuis (waar je ouders bij zijn!) of op een plek waar heel veel andere mensen komen (café, restaurant). En laat je niet overhalen om dan alsnog met hem mee te gaan naar een andere plek, ook al gaan jullie per bus of trein. Zorg er altijd voor dat er iemand is die weet waar je bent en hoe lang je daar blijft. Het beste kun je zelfs iemand meenemen naar zo’n eerste ontmoeting. Zet desnoods je beste vriendin op de uitkijk, maar ga níet alleen. En laat je zeker niet ophalen door iemand die je nog nooit hebt gezien. Hij kan nog zo leuk en aardig lijken op internet, in werkelijkheid kan hij heel iemand anders zijn. Dan hoeft het nog niet eens een vieze oude kerel te zijn, ook jongens die in eerste instantie heel leuk lijken kunnen heel gemeen zijn. Je schrijft erbij dat er iets in het verleden is gebeurd waardoor je niet veel zelfvertrouwen hebt. Waarschijnlijk heb je dat ook aan die jongen verteld. Hij weet dus dat je kwetsbaar bent en dus gemakkelijk te misleiden. Als hij wil, kan hij daar misbruik van maken. Doe het dus niet! Laat je niet door hem ophalen. Als je écht met hem wilt afspreken, laat hem dan naar jou komen en stel hem voor aan je ouders. Als hij oprecht en eerlijk is, vindt hij dat geen probleem.