doodziek trap PMS ongesteld de eerste keer ongesteld

De eerste keer: ongesteld worden

Plotseling is het er: je eerste menstruatie. Je bent voor het eerst ongesteld en dat betekent dat je geen kleine meid meer bent. Yay!

What is it?

Maandelijks produceert je lichaam een eitje in je baarmoeder. Tijdens je menstruatie wordt dit onbevruchte eitje afgebroken. Daardoor komt er bloed vrij als je ongesteld bent. Het eitje kan bevrucht worden als een boy in jou klaarkomt en een van de spermacellen op tijd bij een rijp eitje is. Als het goed is, word je dan niet ongesteld. Sommige vrouwen worden welnog ongesteld als ze zwanger zijn.

When

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, verschilt per persoon. Dit hangt af van je erfelijke factoren, dus bijvoorbeeld wanneer je moeder ongesteld werd en hoe snel jij in de puberteit komt. De ene girl wordt ongesteld op haar 12een de andere op haar 16e. Er zijn geen manieren om je eerste ongesteldheid eerder of later te laten komen.

What to do?

Wat je sowieso moet doen als je ongesteld bent, is een tampon, menstruatiecup of maandverband gebruiken. Deze vangen het bloed op. Weet je niet welk product je moet gebruiken? Vergelijk deze drie producten dan met elkaar; wat lijkt jou fijner?

Maandverband is verband wat je in je onderbroek plakt. Dit vangt vervolgens het bloed op.Wil je een tampon gebruiken? Kijk dan ook goed naar de maten, want die zijn ook verschillend. Een menstruatiecup is een cupje dat je, net als een tampon, in je vagina brengt. Dit vangt vervolgens al het bloed op en kun je tot wel twaalf uur lang laten zitten. Praten met je vriendinnen kan ook helpen. Misschien hebben zij al een van de producten gevonden die ze fijn vinden om te gebruiken. Just ask it. 🙂

Pain

Als je ongesteld bent, kun je last hebben van buikkrampen, misselijkheid en misschien ook wel hoofdpijn. Dingen die kunnen helpen, zijn een warme kruik en als het echt niet gaat, kun je een paracetamol innemen. Als je hele heftige buikkrampen en pijn hebt, kun je het beste een afspraak met je huisarts maken.

Onregelmatig

Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Word jij heel vaak onregelmatig ongesteld? De ene maand op de 28een de volgende maand op de 14e? Als je nog maar net ongesteld bent is dat niet raar, maar duurt het langer dan een jaar? Dan is het slim om actie te ondernemen. Je kunt het beste naar de huisarts gaan, want die weet er wel iets op en meestal is dat de pil. Er zijn verschillende soorten pillen en je huisarts kan jou de juiste aanbevelen.

 

I Just Got My Period GIF by BuzzFeed - Find & Share on GIPHY

Beeld: Giphy 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al ongesteld?

Gerelateerde artikelen