Mijn vriend en ik gebruiken als voorbehoedsmiddel een condoom omdat mijn ouders niet willen dat ik op mijn leeftijd al aan de pil ga. ‘Je moet ‘m nog lang genoeg slikken’, zeggen ze.

Nu heb ik van een vriendin gehoord dat bij haar en haar vriend een condoom geknapt is. Ik zou er niet aan moeten denken. Daarom wil ik graag weten of dat vaak voorkomt. Anoniem

Condooms zijn tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit dat het echt vreemd moet gaan willen ze knappen. Vaak gebeurt het doordat ze beschadigd zijn door een scherp voorwerp zoals een ring of een scherpe vingernagel. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn als je een condoom omdoet. Knijp met je vinger (niet je nagel) het topje dicht als je het condoom afrolt. Zo voorkom je dat er lucht in het topje komt, want dat zorgt voor een geknapt condoom. Wees ook niet te zuinig en neem altijd een of twee reservecondooms mee. Als er iets misgaat, heb je in ieder geval nog een extra condoom achter de hand. Maar doe nooit twee condooms over elkaar heen! Misschien is het ook een goed idee om toch nog eens met je ouders te gaan praten over de pil. De moderne anticonceptiepillen zijn tegenwoordig zo licht dat je ze zonder problemen jarenlang kunt slikken. 

Beeld: 123RF

Lees ook: