Ik heb te grote schaamlippen en schaam me daar heel erg voor. Als ik onder de douche sta, hangen ze er wel twee centimeter uit en ik heb er ook best last van.

Ik ben 18 jaar. Is het mogelijk om een operatie te laten doen en is dat pijnlijk? Stel je voor als ik straks een vriend heb en we willen het gaan doen, dat durf ik Γ©cht niet… Anoniem

Grote schaamlippen kunnen lastig zijn en soms zelfs pijnlijk, maar ze kunnen nooit een reden zijn om je te schamen voor de jongen met wie je seks gaat hebben. Ten eerste omdat je die jongen vertrouwt en niet bang hoeft te zijn dat hij je veroordeelt om wie je bent en hoe je eruitziet. Ten tweede omdat een jongen het verschil niet ziet. Elke vagina is anders, de een heeft grotere schaamlippen dan de ander. Net zoals elke penis een andere maat en vorm heeft. Jongens zijn daar ook vaak onzeker over. Dus als jij voor het eerst seks hebt met een jongen, maak je daar dan geen zorgen over. Trouwens, geen enkele operatie is pijnloos of zonder risico’s. Alleen als je schaamlippen een belemmering vormen in je dagelijkse leven kun je overwegen om je te laten opereren. In alle andere gevallen: doe het niet!

Lees ook: Je lichaam in de puberteit