Ik ben al heel lang verliefd op dezelfde jongen… Vaak is het aan geweest, maar ook vaak uit. Een tijd is hij weg geweest, omdat we ruzie hadden, maar ik kon niet zonder hem. Het ging slecht, ik werd depressief, ging domme dingen doen.

Uit paniek stuurde ik hem iets en hij kwam terug. Hij zei dat het hem heel erg speet en dat hij ontzettend veel van me hield en me echt nooit meer kwijt wilde. Maar ik had toch twijfels omdat het zo vaak mis was gegaan… Hij liet mij hem vertrouwen en hij was zo lief. Echt elke dag zei hij wel: ‘Ik hou van je.’ Het was geweldig, maar toen ik hem eindelijk vertrouwde, begon hij zich te ergeren aan mij en wou hij niet meer. Ik gaf hem tijd om na te denken. Na een tijdje zei hij dat hij niks meer wil, maar dat zei hij vroeger ook altijd en altijd kwam hij weer terug. Nu waren we vrienden en dat ging heel goed. Vandaag ging het fout. Hij had een slechte dag gehad en begon te zeggen dat ik nep ben en dat ik een stalker ben. Hij kwetste me, blockte me en verwijderde me. Zijn laatste woord was ‘stalker’. Ik heb hier heel erg veel verdriet om, ik hou zielsveel van hem en ik kan niet zonder hem. Ik krijg al hulp omdat ik depressies heb. Die worden alleen maar erger als ik zonder hem ben. Het gaat slechter zonder hem. Ik kan niet zonder hem, ik kan hem niet vergeten of uit mijn hart zetten. Ik ben nu erg in paniek, weet niet wat ik moet doen, ik heb het gevoel dat ik niemand meer heb. Help me alsjeblieft, ik weet niet meer hoe ik verder moet met mijn leven. A.

Het gaat niet goed met jou, dat is duidelijk. Het gaat ook niet goed tussen jou en je vriend, ook dat is duidelijk. Natuurlijk hebben die twee dingen met elkaar te maken, maar het is niet zo dat jouw persoonlijke problemen (je depressieve gevoelens waarvoor je al hulp krijgt) opgelost zijn als hij er is of juist onoplosbaar zijn als hij weg is. Want dat is waar je voor moet uitkijken: dat je hem niet verantwoordelijk maakt voor jouw problemen. Hij is niet de oorzaak en ook niet de oplossing van jouw depressiviteit. Praat er eens over met je hulpverlener, die weet beter wat er aan de hand is en kan je dat goed uitleggen. Hoe moeilijk het misschien is, op dit moment is het waarschijnlijk het verstandigst om je eerst op je eigen leven en je eigen problemen te concentreren. Zorg ervoor dat het met jou weer goed gaat, daarna kun je – als je daar dan nog steeds behoefte aan hebt – weer contact met je vriend opnemen. Laat hem eventueel weten dat dit de beslissing is die je nu hebt genomen. Als jullie echt van elkaar houden, dan worden jullie vast opnieuw verliefd. En als het beter gaat met jou, gaat het ook beter met jullie relatie.