Ik ben een meisje van 17 jaar en echt helemaal klaar voor seks, dat voel ik gewoon. Maar als ik echt intiem met een jongen bezig ben en we verder gaan dan zoenen, haak ik af.

Ik ben dan gewoon bang voor iets, wat weet ik niet. Misschien schaam ik me voor mijn lichaam en ben ik bang dat hij mij niet mooi vindt. Ik zit hier heel erg mee en wil graag weten wat ik eraan kan doen. Anoniem

Voordat je met iemand verder gaat dan alleen zoenen, moet je hem heel goed kunnen vertrouwen. Als dat niet het geval is, verzet je lichaam zich onbewust tegen die stap om verder te gaan. Het kan natuurlijk ook zijn dat je bang bent dat het pijn doet of, inderdaad, dat je je schaamt voor je lichaam. Al deze angsten kunnen een rol spelen en ervoor zorgen dat je lichaam als het ware tegenwerkt. Je schrijft niet of je een vaste vriend hebt. Als je probeert verder te gaan met β€˜zomaar een jongen’ omdat je vindt dat je klaar bent voor seks, zou het heel goed kunnen zijn dat je lichaam daar instinctief op reageert, omdat je niet weet of je er echt wel een goed gevoel bij hebt. Wacht daarom tot je iemand lang genoeg kent om zeker te weten dat je met hem verder wilt gaan. Als je genoeg vertrouwen in hem hebt, werkt je lichaam ook beter mee. Trouwens, die eerste keer is zo speciaal, die wil je toch niet aan de eerste beste jongen cadeau doen?

Lees ook: Ben jij klaar voor seks?