hij vindt mij leuk verkering

Talk: ‘Ik mag geen verkering van mijn ouders’

Ik ben een meisje van 16 jaar. Ik heb op vakantie een heel lieve jongen leren kennen. Toen ik weer naar huis ging, zijn we contact blijven houden. We houden allebei erg veel van elkaar, maar er is een probleem: ik mag geen vriendje voor mijn 21e!!!

Ik ben een meisje van 16 jaar. Ik heb op vakantie een heel lieve jongen leren kennen. Toen ik weer naar huis ging, zijn we contact blijven houden. We houden allebei erg veel van elkaar, maar er is een probleem: ik mag geen verkering voor mijn 21e!!!

Ik mocht deze jongen alleen hebben als vakantievriendje. Toen we ongeveer een halve week thuis waren, is hij onverwachts langsgekomen. Mijn moeder liet hem binnen, maar zei toen hij ’s avonds wegging: ‘Dit is de laatste keer dat je hier bent. Mijn dochter is nog te jong voor een vriendje. Ze mag een vriend als ze 21 jaar is!’ Ik spreek nu  gewoon stiekem met hem af. Maar als mijn ouders merken dat ik met hem afspreek, dan gooien ze mij uit huis. Het is echt erg! Ik vind het niet leuk om zo tegen mijn ouders te liegen. O ja, mijn zus van 17 heeft wel een vriend. Al twee jaar. Zij mag wel! En ik heb er ook al echt onwijs vaak met mijn ouders gepraat, maar dat hielp niets. Ik hoop dat jullie me advies kunnen geven want ik ben nu echt wanhopig. 16-jarig anoniempje

Allereerst: je ouders kunnen je niet zomaar uit huis gooien.

Zolang jij minderjarig bent (tot je 18e dus) zijn zij verantwoordelijk voor jou en moeten ze voor je zorgen. Om jou de deur uit te zetten, is wel iets meer nodig dan een verboden liefde. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Het lijkt er nu vooral op dat het probleem niet zozeer bij de vraag ligt of jij een vriendje mag ja of nee, maar dat je ouders gewoon niet blij zijn met dit vriendje. (Want als je zus wel verkering mag hebben, dan is het geen kwestie van geloof of zo.) Waarschijnlijk hoopten ze dat de liefde na de vakantie vanzelf zou verdwijnen, maar dat gebeurde niet. Door tegen hem te zeggen dat jij geen verkering mag tot je 21e, hoopten ze dat hij het dan zou uitmaken, maar ook dat is niet gebeurd. En nu weten ze eigenlijk niet meer wat ze moeten doen. Ze willen er niet over praten omdat ze geen duidelijke argumenten hebben waarom jij geen verkering zou mogen hebben en je zus wel… Probeer je ouders nog eens duidelijk te maken dat je écht verliefd bent, dat je je vriendje wilt blijven zien en dat je niet wilt liegen, maar dat je – als zij geen toestemming geven – stiekem met hem zult blijven omgaan. Als dat niet helpt: laat hem gewoon naar jullie huis komen. Als hij voor de deur staat, zullen je ouders moeten kiezen: óf ze laten hem binnen, óf ze slaan de deur dicht in de wetenschap dat jij dan toch stiekem naar hem toe gaat… Misschien weten ze iets dat jij niet weet, wellicht hebben ze een heel goede reden om hem te weren. Dan zullen ze die toch een keer aan jou moeten vertellen.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat zou jij adviseren?

Gerelateerde artikelen