Ik ben een meid van 16 en ik zou eigenlijk heel graag een vriend willen. Ik heb een reden. Ik heb een aantal problemen, ik heb wat vervelende dingen meegemaakt.

Ik heb er een gevoel van gekregen dat ik niet kwijt raak. Ik ga al heel vaak naar mijn ouders, maar zij hebben niet altijd tijd voor mij en ikzelf wil niet altijd naar hun toe stappen. Ze willen mij heel graag helpen hoor, maar het heeft vaak geen zin. Ik zou mijn verhalen en alle dingen waar ik mee zit graag aan een jongen willen vertellen. Jongens begrijpen me eerder en ze zien niet meteen of je stukjes van het verhaal overslaat of niet. Ik ben al eens naar mijn vriendinnen toegegaan maar zij zijn te druk met hun jongens en hebben geen tijd voor mij en eigenlijk wil ik dat niet aan hen kwijt. Ik heb gewoon even een vriend nodig waar ik al mijn verhalen aan kwijt kan en waarmee ik kan zoenen en knuffelen en zo en lekker uitgaan. Heel raar, maar als ik een vriend heb voel ik me beter en blijer. En mijn gevoel is dan helemaal weg. En nu heb ik steeds hetzelfde gevoel dat ik nu heb. Ook nadat ik met mijn vriendinnen heb gepraat of met mijn ouders. Het gaat alleen weg als ik een vriend heb. Vraag 1: hoe kan ik aan een vriend komen? Vraag 2: is er geen kinderdatingsite zonder je in te loggen? En vraag 3: ik heb op Hyves een jongen van 17 toegevoegd. Ik kende hem heel vaag via een vriendin van mij. Hij was online dus gingen we msn’en. Nou zit ik met een ander probleem. Ik heb zijn foto op Hyves gezien en hij is heel knap en leuk en op MSN was hij ook heel aardig. Nu ben ik al verliefd op hem en nu? Het spijt me voor zoveel vragen, maar ik moet ze echt stellen, anders lukt het niet lang meer zo. Fijn dat jullie mij willen helpen. AV

Natuurlijk is het fijn om verliefd te zijn: vlinders in je buik, leuke dingen doen, eindeloos zoenen, knuffelen en babbelen over dingen die misschien niet eens belangrijk zijn. Want als je verliefd bent, telt maar één ding en dat is zo veel mogelijk bij elkaar zijn. Iedereen zou wel elke dag dat gevoel willen hebben. Maar verliefd zijn kun je niet afdwingen. Het overkomt je of het overkomt je even niet. Bovendien komen die fijne gevoelens er pas als de verliefdheid wederzijds is. Als de verliefdheid van één kant komt – zoals met die jongen van Hyves – word jij daar niet blijer van, maar is de kans zelfs groter dat je je nog ongelukkiger gaat voelen omdat hij niet verliefd is op jou. Verliefd zijn of verkering hebben, is ook geen oplossing voor jouw problemen. Ze zijn misschien even minder belangrijk omdat die vlinders nu eenmaal alle andere gevoelens overstemmen, maar ze verdwijnen niet omdat er een jongen in je leven is. De dingen die in het verleden zijn gebeurd, zul je toch zelf moeten verwerken. Als je er niet uitkomt, vraag dan je ouders om hulp. Als ook dat niet voldoende is, vraag dan om professionele hulp, bijvoorbeeld bij een instantie voor maatschappelijk werk, een Riagg of GGD bij jou in de buurt. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar iemand die je kan helpen met het omgaan met je gevoelens. Stop in ieder geval met wanhopig zoeken naar een vriendje. Het helpt niet!