Ik ben 14 jaar en voel dat ik aan seks toe ben. Daarom heb ik ’s avonds in bed vaak zin om aan zelfbevrediging te doen. Is dat gek?

Tot nu toe doe ik het maar heel kort en heel stiekem omdat ik bang ben dat mijn ouders opeens mijn kamer binnenkomen. Wat moet ik doen? Groetjes, een verlegen meisje.

Om te beginnen: zelfbevrediging of masturbatie is helemaal niet gek. Er is onderzoek geweest onder meer dan duizend jongens een meisjes tussen de 11 en 18 jaar en daaruit kwamen de volgende resultaten:

–  95% van de jongens en 89% van de meisjes bevredigen zichzelf regelmatig.
– Jongens tussen 11 en 18 masturberen gemiddeld elf keer per week, meisjes uit deze leeftijdsgroep doen dat zes keer per week.
– 80% van de jongens en 60% van de meisjes zeggen dan ook echt een hoogtepunt mee te maken.
– Meisjes beginnen gemiddeld als ze 13,9 jaar zijn met zelfbevrediging, jongens als ze 14,6 jaar zijn.

Je bent dus niet de enige die zichzelf op seksueel gebied goed wil leren kennen. De tijd van de fabeltjes dat masturbatie slecht zou zijn voor je gezondheid, is allang voorbij. Seksuologen zijn het er zelfs over eens dat je eerst van jezelf moet houden voordat je op een goede manier een vaste relatie kunt onderhouden. Ontdek jezelf en geniet ervan. En wat betreft je ouders, zij moeten leren dat hun kinderen een prive-ruimte nodig hebben waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Zij mogen daar bijvoorbeeld niet zomaar zonder kloppen bij je binnenkomen. Probeer met je ouders af te spreken dat jouw kamer prive-terrein is. Bewijs dat ook door zelf voor je kamer te zorgen. Dan zullen ze zichzelf aan het idee wennen dat hun dochter heel goed voor zichzelf kan zorgen en ruimte voor zichzelf nodig heeft.