Ik heb een hele lieve vriend die ik niet kwijt wil. We lachen samen en kunnen goed met elkaar opschieten. Alleen, ik zie hem ook wel eens met een vriendin van mij lachen en zo.

Dan denk ik dat mijn beste vriendinnen hem van mij willen afpakken en dan ben ik stinkend jaloers. Ik wil dat niet graag denken over mijn vriendje en vriendinnen! Wat kan ik er aan doen? Jaloerse ik

Een beetje jaloers zijn is helemaal niet erg. Het is zelfs heel normaal. Jaloezie wordt pas abnormaal wanneer het ziekelijk wordt, als je niet meer normaal kunt leven omdat je voortdurend bang bent dat je vriendje er misschien met een ander vandoor gaat. Aan die jaloezie kun je niets doen. Die heb je nu eenmaal. Het helpt als je van jezelf wÊÊt dat je jaloers bent, als je het niet ontkent. Dan kun je ook gemakkelijker relativeren. Als je je jaloerse gevoelens herkent, kun je zelf beslissen wat je ermee doet. Kijk naar de situatie en beslis dan of het terecht is dat je jaloers bent of niet. Is het terecht, dan kun je er met je vriend over praten. Zo niet, dan kun je tegen jezelf zeggen dat er geen reden is om jaloers te zijn en dat je ermee op moet houden. Probeer in elk geval niet je vriendje en je vriendinnen voortdurend in de gaten te houden en klamp je ook niet te veel aan je vriendje vast. Houd naast de liefde ook een eigen leven en gun hem ook zijn eigen leven. Als je zelf merkt dat het fijn is om een gevoel van vrijheid te hebben, dan is het ook gemakkelijker om iemand anders die vrijheid te gunnen!