Ik ben er wel klaar voor…

Ik heb een hele lieve vriend en we zijn bijna drie maanden samen. We zijn allebei klaar voor seks, maar we zijn nog maar 14. Is dit te jong?

Voordat we echt seks hebben, wil ik aan de pil. Hoe kan ik daar aan komen zonder dat mijn ouders erachter komen? Ik vind het niet fijn om er met hen over te praten, daarom wil ik liever niet dat ze het weten. En moet je per seΒ eerst een jongen pijpen of hij jou beffen? Als je echt seks hebt, is het dan normaal dat het meisje het condoom om doet? Dat wil ik namelijk liever niet. Ik ben ook bang dat ik nog lang niet alles weet. Is er een site of zoiets waar ik meer te weten kan komen? Alvast bedankt!

Je moet niks!

Seks leer je niet uit een boekje of van een website. Het is ook niet iets wat je besluit te gaan doen omdat je elkaar drie maanden kent of juist niet omdat je nog maar 14 bent. Het gevoel dat je aan seks toe bent is iets dat moet groeien en je moet het ook zeker niet als verplichting zien. Zolang jullie je er allebei prettig bij voelen, mag en kan er heel veel.

Begin eerst eens met elkaar zoenen en strelen en jullie lichamen ontdekken. Probeer te voelen wat je fijn vindt en wat niet, dan kom je vanzelf in de buurt van datgene wat je β€˜echte seks’ zou noemen. Tot die tijd kun je inderdaad wel nadenken over welke voorbehoedsmiddelen je gaat gebruiken. De pil beschermt je tegen een onbedoelde zwangerschap, maar niet tegen een soa, dus je zult altijd naast de pil een condoom moeten gebruiken. En nee, die hoef jij niet bij je vriendje om te doen, dat kan hij zelf doen als jij dat liever niet wilt. Net zoals je niet moet pijpen of beffen als je dat niet wilt. Niets moet!

Nog even over de pil: je huisarts heeft een geheimhoudingsplicht. Je kunt hem dus vragen om de anticonceptiepil en hij zal dat niet aan je ouders melden. Aan de andere kant, waarom zou je het niet zeggen thuis? Het komt toch wel een keer ter sprake of ze komen er een keer achter. Het is erger dat je erover hebt gelogen of het hebt verzwegen dan dat je er nu over begint.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook: