Ik zit met een probleem. Ongeveer een jaar geleden heb ik met een jongen gezoend die korstjes en blaasjes bij zijn lip had (niet toen ik met hem zoende, maar wel een tijdje daarvoor). Hij zei dat het herpes was.

Ik maak me nu erg veel zorgen dat ik dit ook krijg. Ik heb nergens last van, maar dat kan misschien nog komen… Pinkelotje

Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Inderdaad, dat is hetzelfde virus dat de soa herpes veroorzaakt. Het is een heel besmettelijk virus dat zich bij een koortslip verspreidt door te knuffelen en te kussen en als soa door seksueel contact. Er ontstaan dan blaasjes en soms ook korstjes die vanzelf weer verdwijnen. Als je het virus hebt, blijft het altijd in je lichaam zitten. Daar is niets aan te doen. Dat klinkt allemaal heel eng, maar het is geen reden om je zorgen te maken. Allereerst zit het virus in het vocht van de blaasjes. Je kunt dus alleen besmet zijn geraakt als je die jongen had gezoend terwijl hij blaasjes rond zijn mond had en dat heb je niet gedaan. Ten tweede is de kans groot dat je het virus ongemerkt zelf al heel lang in je lichaam hebt. De meeste kinderen raken al op kleuterleeftijd besmet met het virus, maar merken daar helemaal niets van. Pas als je daarna nog een keer besmet wordt, kun je last krijgen van een koortslip. In tijden van stress, bij koorts of tijdens je menstruatie kan zo’n koortslip weer de kop op steken. Na een week verdwijnt de koortslip vanzelf weer. Mocht je een koortslip krijgen, zorg er dan wel voor dat je het virus niet verder verspreidt. Was je handen als je er met je vingers aan hebt gezeten en zoen in die tijd even niet. Als je blaasjes na twee weken nog niet weg zijn of als de ontsteking zich uitbreidt, is het aan te raden naar de huisarts te gaan.