Ik heb kort geleden een vriendje gehad, maar hij maakte het uit. Ik was helemaal niet boos of verdrietig, alleen wel verbaasd.

Ik had het al een beetje aan zien komen, maar het kwam toch als een verrassing. Hij nam me mee naar de gang – ik was nog op school na schooltijd – en toen zei hij dat hij het uitmaakte, en ik zei gewoon: ‘O, oké.’ Daarna liep hij weg zonder dat ik kon vragen waarom. Toen liep ik de klas weer in, duwde de deur dicht en barstte in lachen uit! Ik lag gewoon over de grond te rollen van het lachen! De kinderen die nog in de klas waren dachten dat ik gek was, maar toch… Eerst waren we onafscheidelijk en na de vakantie was hij opeens zo anders. Hij praatte niet meer en zo. Is dat normaal na een vakantie? En is het niet raar om te gaan lachen nadat iemand het bloedserieus heeft uitgemaakt? Een verwarde Waterman

Als er onverwacht iets gebeurt, kun je daar op heel veel verschillende manieren op reageren. Je kunt boos worden, helemaal stilvallen, gaan huilen of – zoals jij – heel erg hard lachen. Vaak is het een reactie die je van jezelf helemaal niet verwacht in zo’n situatie. Dat komt doordat je je dan niet zo goed raad weet met je gevoelens. Blijkbaar ben je toch erger geschrokken dan je dacht. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want je had niet verwacht dat hij het uit ging maken. Je weet ook niet waarom. Misschien is hij wel verliefd geworden op een ander meisje of vindt hij het niet meer leuk met jou. Het kan ook heel goed zijn dat je hierna nog andere emoties krijgt, zoals woede en verdriet. Alsof je de juiste emotie bij deze situatie nog moet zien te vinden. Als je nou over een paar weken nog steeds niet goed raad weet met je gevoelens, ga dan toch nog eens met je ex-vriendje praten. Als je weet waarom hij het heeft uitgemaakt, is het misschien gemakkelijker om de juiste gevoelens te vinden.