Ik ben een 15 jarig meisje en word over een paar maanden 16. Nou is iedereen uit mijn omgeving geen maagd meer en heeft het op 14-jarige leeftijd of jonger al gedaan.

Er stond in Girlz! dat op 16-jarige leeftijd de meeste meisjes in Nederland voor het eerst seks hebben, maar het probleem is – tenminste ik vind het raar – dat ik helemaal niet met seks bezig ben. Ik ben veel bezig met tekenen, talen leren, muziek en schrijven en als ik alleen al denk aan de gedachte seks met een jongen te hebben, word ik al misselijk. Ik heb wel wat nare ervaringen gehad met jongens, maar ik denk dat dat erbuiten staat aangezien dat niet zo erg was. Ik zou het liefst wachten op de ‘ware’ maar ik ben bang dat die nooit komt omdat ik te lelijk ben en voor eeuwig hiermee zal zitten. Ik weet niet wat ik moet doen, ben ik wel normaal? Anoniem

De gemiddelde leeftijd waarop meisjes voor het eerst seks hebben is 16, maar dat zegt weinig. Als iemand 20 is en een ander 12 als ze de eerste keer vrijen, dan heb je ook een gemiddelde leeftijd van 16. De leeftijden lopen dus erg uiteen. Sommigen zijn 14, anderen 20 of zelfs ouder. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: alleen jijzelf beslist wanneer je voor het eerst seks hebt, niemand anders. En het is juist goed om te wachten tot je iemand tegenkomt die je vertrouwt en met wie je deze bijzondere eerste keer wilt meemaken. Of dat ook de ‘ware’ is? Die garantie heb je nooit, maar hij moet op z’n minst heel erg lief zijn. Als jij nog niet met seks bezig wilt zijn, dan is dat helemaal jou zaak. Nare ervaringen kunnen wel degelijk invloed hebben op de manier waarop je tegen seks aankijkt, maar zolang jij niet het gevoel hebt dat het een probleem is, hoef je je daar ook niet te veel zorgen over te maken. Laat je in ieder geval niet beïnvloeden door alle meisjes die beweren ‘het’ al te hebben gedaan op hun veertiende – ze spreken lang niet allemaal de waarheid. En waarom zouden ze ook? Alleen jijzelf weet wanneer je voor het eerst seks hebt gehad of zult hebben. Daar heeft verder niemand iets mee te maken!