Ik ben een meisje van veertien en heb nu bijna twee maanden een vriend. Maar nu heb ik een probleem waarvan ik niet weet wat ik er mee moet.

Vier maanden geleden leerde ik een meisje kennen dat ik eerst als een heel goede vriendin zag, maar daarna ging ik steeds meer voor haar voelen. Ik dacht dat het wel over zou gaan, dus nam ik toch maar verkering met die jongen. Maar het is nog steeds niet over. En zij is ook verliefd op mij, we hebben ook al gezoend. Ik vind haar echt heel leuk, maar ik wil mijn vriend niet kwetsen. En ik ben zo bang voor de reacties van alle mensen. Ook weet ik niet of ik nu hetero, lesbisch of biseksueel ben, want dit is wel het eerste meisje op wie ik verliefd ben. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Alvast bedankt. Anoniem

Je worstelt heel erg met je gevoelens op dit moment en dat is logisch. Je bent verliefd op een meisje, maar je hebt tegelijkertijd verkering met een jongen. Nu zul je voor jezelf moeten beslissen waar je je het beste bij voelt. Dat wil dan niet meteen zeggen dat je definitief hebt gekozen dat je hetero of lesbisch bent; het zegt je alleen voor wie jij op dit moment het meeste voelt. Als het om twee jongens zou gaan, zou je die keuze ook moeten maken. Kijk nu dus in je hart: om wie geef je het meest? En als je bang bent voor de reacties van je omgeving, houd het dan gewoon nog even stil. Als je verliefd bent op een jongen, dan schreeuw je toch ook niet van de daken dat je hetero bent? Dus hoef je dat ook niet te doen omdat je toevallig een keer verliefd bent op een meisje. Pas als je zeker bent van je gevoelens, kun je na gaan denken over hoe je dat aan je omgeving gaat vertellen. Zorg nu eerst maar eens dat je zelf weet wat je voelt. Overigens zijn er heel veel websites waar je informatie kunt vinden over seksuele geaardheid en coming-outs, en waar je ervaringen kunt uitwisselen met andere jongeren die met hetzelfde probleem zitten. Kijk bijvoorbeeld op www.comingout.nl, www.comingoutzone.nl, www.expreszo.nl of www.outway.nl.