Ik heb een groot probleem. Ik ben een Marokkaans meisje van 17 jaar oud en ik ben laatst voor het eerst met een jongen naar bed geweest.

Maar in onze cultuur moet een meisje tot haar huwelijksnacht maagd blijven. Als een meisje niet meer maagd is als ze trouwt, is ze een hoer en een schande voor de familie. Als ik tijdens de huwelijksnacht niet bloed, heb ik een groot probleem. Wat moet ik doen zodat ik toch ga bloeden?  Anoniem

Het is een misverstand dat bij het eerste seksuele contact het maagdenvlies zou scheuren. Er bestaat geen maagdenvlies, in ieder geval niet een gesloten vlies dat veel mensen zich bij het woord voorstellen, en dat dan doorboord zou worden bij de eerste keer seks. Het ‘maagdenvlies’ is in feite alleen een weefselrandje dat de eerste keer een beetje kan inscheuren waardoor het kan gaan bloeden. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Sterker nog, bij ± 75% van de meisjes komt er helemaal geen bloed vrij bij de eerste keer seks. Toch eisen veel traditionele moslims dat een meisje in de huwelijksnacht bloedt. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die daar niet meer in geloven, maar bij velen leeft de mythe van het maagdenvlies nog wel. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt, maar het hangt natuurlijk helemaal af van de ideeën van de man met wie je later gaat trouwen. Misschien is hij wel heel ruimdenkend en hecht hij niet zoveel waarde aan het maagdenvlies. Dan is er niets aan de hand. Maar als je toekomstige echtgenoot wel heel traditioneel is en denkt dat een vrouw moet bloeden tijdens de huwelijksnacht, dan bestaan er heel veel trucjes om dat te bereiken. Want heus, je bent niet de eerste moslima die dit meemaakt. Sommige vrouwen prikken zichzelf tijdens de huwelijksnacht stiekem in hun vinger en smeren het bloed op het laken. Er bestaan ook verhalen over zakjes kippenbloed. Vraag er maar eens naar bij vrouwelijke familieleden. Als je het echt niet aandurft, kun je een ‘hersteloperatie’ laten uitvoeren. Dat is een eenvoudige ingreep waarbij het weefselrandje met een paar hechtingen wat strakker wordt gemaakt zodat het gaat bloeden als je weer seks hebt. Maak je voorlopig niet te veel zorgen. Tegen de tijd dat het zo ver is, heb je nog genoeg tijd om te bedenken wat je gaat doen en of het ook écht nodig is.