Begin dit jaar is H., een nieuw meisje, bij mij in de klas gekomen en ze is echt superaardig. Ik kan heel goed met haar opschieten en we zijn goede vriendinnen. Maar vaak is ze heel down en stil en dan wil ze niet zeggen waarom.

Ze praat nooit over haar ouders en ik ben ook nog nooit bij haar thuis geweest. Ik vind het niet leuk om haar zo te zien. Wat kan ik doen? Xx M.

Het kan natuurlijk zijn dat je vriendin gewoon heel verlegen is en liever luistert dan praat. Maar het zou ook goed kunnen dat ze het thuis moeilijk heeft en er niet over durft te praten. Om haar te steunen, kun je een roomieΒ posten op Facebook, Twitter of Instagram. Dit is een foto (van bijvoorbeeld jou en je vriendin) met de tekst β€˜Ik sta klaar voor jou’ waarmee je dus laat zien dat je er voor haar bent. Wie weet begint ze daarna uit zichzelf over haar problemen. Zo niet, ga dan eens op een rustig moment (bijvoorbeeld op jouw kamer) met haar praten en vertel dat je je zorgen maakt. Vervolgens kunnen jullie samen gaan praten met een volwassene, zoals je ouders, een leraar of een huisarts. Als ze niet wil praten en je je zorgen blijft maken, kun je ook contact opnemen met de Kindertelefoon. Je kunt hier advies vragen of gewoon praten om je hart te luchten.

Lees ook: GIRLZ Talk – Neef vraagt om sexy selfies