Ik heb een vraagje: ik lees en hoor overal dat een man strafbaar is als hij seks heeft met een minderjarige (jonger dan 18 jaar).

Veel van mijn vriendinnen rond de 15 en 16 jaar hebben verkering en zijn al intiem geweest met hun (oudere) vriendjes. Zijn die jongens strafbaar? Ik heb nog nooit meegemaakt dat een jongen voor de rechtbank is gekomen omdat hij seks had met zijn vriendin. Mijn eerste seks had ik toen ik 13 was met iemand die ouder is dan mijn vader en ik vond het fijn, want ik wilde het, maar hij zei dat het strafbaar was wat hij deed. We hebben het toch gedaan. Ik ben nu 16 en heb een vriend, maar ik heb ook nog steeds seksueel contact met die ander. Het voelt gewoon veel fijner; hij is zo geduldig. Ik ben stapel op mijn vriend hoor, maar ik heb dus eigenlijk een dubbelleven. Zodra ik de stem van die ander hoor of hem zie, word ik weer als boter… Ver weg verhuizen zou de enige optie zijn, maar ik woon nog thuis… Kom ik er ooit overheen? Anoniem                                                                                                      

Officieel mag je seks hebben als je 16 bent. Als het bijvoorbeeld gaat om een jongen van 17 die seks heeft met een meisje van 14, zal er, zolang niemand aangifte doet bij de politie, niets gebeuren. Maar ja… jij hebt het over iemand die ouder is dan je vader terwijl jij 13 was. Dat is pedofilie! Hij heeft bewust seks gehad met een kind dat niet zelf kan beslissen wat wel of niet goed voor haar is. Zelfs als jij het goed vond en, nu je 16 bent, het nog steeds goed vindt, dan nog is hij strafbaar. Hij weet heel goed dat hij fout is en toch doet hij het. Dat is niet alleen fout, het is ziek! Ver weg verhuizen is niet de oplossing om van hem af te komen, aangifte doen wel!

Lees ook: 5 signalen dat deze boy niet oké is