Ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb een probleem. Ik heb een vriend van 15 jaar, en we hebben al seks gehad, maar hij heeft iets heel raars. Hij kan zijn voorhuid niet over zijn eikel heen doen, want dat doet pijn.

We zijn al naar de huisarts geweest, maar die heeft gezegd dat hij het vaker moest proberen en dat het wel kon, maar nu hebben we het zo vaak al geprobeerd, met en zonder glijmiddel. Maar als de voorhuid eenmaal over de eikel heen is, doet het superveel pijn en kan de voorhuid bijna niet meer terug door de pijn. Af en toe doet het met seks ook pijn. Maar ik weet dus niet wat we nu moeten doen. ik hoop dat jullie antwoord op mijn vraag weten. Anoniempje van 13 jaar. uit M

Bij kleine jongens kan de voorhuid helemaal niet over de penis heen worden geschoven. Dat kan pas vanaf een leeftijd van ongeveer 10 jaar, maar het kan ook langer duren – tot een jongen 16 is – voordat het lukt. Het lukt wel, zeg je, maar het is pijnlijk. Soms duurt het gewoon even voordat het echt gemakkelijk gaat. In dat geval heeft de huisarts gelijk en moeten jullie gewoon even rustig verder proberen tot het beter wordt. Elke dag een beetje, tot het pijn gaat doen. Maar als het echt een probleem blijft, ga dan toch terug naar de huisarts. Die kan om te beginnen een crème voorschrijven die helpt om de voorhuid gemakkelijker op te rekken. Als ook dat niet helpt, dan kan je vriend overwegen zich te laten besnijden. Daarbij wordt een stukje van de voorhuid weggesneden of er wordt een sneetje in gemaakt waardoor de huid meer ruimte krijgt. Dat is een ingreep die heel vaak wordt uitgevoerd in Nederland om religieuze redenen, maar ook bij jongens die hetzelfde probleem hebben als jouw vriend.

Lees ook: Jongens en hun beste vriend