Ik moet even iets kwijt waar ik heel erg mee zit: ik heb een neef die heel vaak bij ons thuis langs komt. Mijn neef is 28 en ik ben 12. Hij denkt dat ik echt nog een kleuter ben. Dan gaat hij me optillen en kietelen.

Nou, niet gewoon kietelen, maar bij mijn borsten. Hij zit er wel eens aan en ik vind het helemaal niet leuk.Β Hij wil vaak foto's maken waarmee ik veel inkijk heb. Ik wil dit eigenlijk helemaal niet, maar ik durf geen nee te zeggen. Ik zorg vaak dat ik er niet ben als hij er is, maar hij is er gewoon te vaak. Ik vind het niet leuk meer. Wat moet ik nu doen? xxx anoniem

Waarschijnlijk ben jij in zijn ogen Γ©cht nog een kleuter en heeft hij niet in de gaten dat je in de puberteit komt en dat lichamelijke contacten dan een andere betekenis krijgen. Wat hij misschien heel onschuldig vindt, gaat voor jou nu een stapje te ver. Praat er eens met je moeder over. Zij kan met hem gaan praten en hem uitleggen dat jij echt geen kleuter meer bent en dat hij daar rekening mee moet houden (voor het geval dat je neef echt verkeerde bedoelingen heeft, is dit ook het beste). Ze hoeft daarbij niet eens te zeggen dat jij daar problemen mee hebt, maar kan dat ook als moeder melden. Je kunt wel proberen om uit zijn buurt te blijven, maar dat niet echt helpen. Zolang hij niet weet wat er aan de hand is, verandert er ook niets. De kans is groot dat hij echt niet in de gaten heeft dat je het niet leuk vindt. Het kan sowieso nooit kwaad om STOP te zeggen als iemand iets doet wat jij vervelend vindt. Het gaat om jouw lichaam en jij bepaalt zelf wie daar aan mag komen en wie niet.

Lees ook: Ongewenste intimiteiten