Wil jij alles weten over liefde en seks? Hou de website dan goed in de gaten, want elke zondag posten we een nieuwe letter met een feitje op het gebied van seks. Yes! Vandaag is de B aan de beurt.

Besnijdenis

Besnijdenis kan bij boys en girls voorkomen.

Boys

Bij boys wordt een besnijdenis ook wel circumcisie genoemd. De voorhuid van de penis wordt dan operatief verwijderd. Vaak wordt dit uitgevoerd vanuit een bepaald geloof. Toch kan het soms ook om hygiënische of medische redenen uitgevoerd worden bij een boy. Een besneden piemel is namelijk makkelijker schoon te houden en voorkomt zo infecties. Het blijkt dat ongeveer 30% van alle mannen wereldwijd besneden is.

Girls

Bij girls heet een besnijdenis het ook wel clitoridectomie. Hierbij worden de schaamlippen en/of clitoris gedeeltelijk of volledig weggesneden. In de meeste westerse landen wordt vrouwenbesnijdenis als misdaad gezien en wordt de operatie uitgevoerd om te voorkomen dat de vrouw plezier heeft aan seks. Het besnijden van vrouwen gebeurt vooral in delen van Afrika, Midden-Oosten en Azië om culturele redenen.

Vormgeving: Anika Verstraete
Beeld: Giphy

Lees ook: