condoom SEKS ABC Candida Clitoris cisgender- chlamydia oestrogeen

Seks ABC: Chlamydia

Wil jij alles weten over liefde en seks? Houd de website dan goed in de gaten, want elke zondag posten we een letter met een feitje op het gebied van seks. Deze week is het de beurt aan de letter A van anorgasmie!

Chlamydia

Chlamydia is een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Het is de meest voorkomende soa in Nederland. Chlamydia is een bacteriële infectie die elk jaar zestigduizend mensen in Nederland krijgen. Het komt voor bij of in de penis, vagina of anus. Het zorgelijke aan chlamydia, is dat het vaak geen klachten opwekt. Zo kun je chlamydia hebben en het niet eens weten. Daarom geven mensen deze soa vaak door zonder dat ze weten dat ze het hebben. 

Bij jongens wordt de soa het ervaren als een branderig gevoel bij het plassen, witte afscheiding bij de urinebuis of pijn in de balzak. Bij meisjes zijn de symptomen ongeveer hetzelfde en kan het ook lijden tot pijn in de onderbuik of bloedverlies tijdens of tussen het vrijen. Als je er op tijd achter komt dat je chlamydia hebt, is het heel goed te behandelen met een antibiotica. Als je het niet laat behandelen of er te lang mee wacht, kan het uiteindelijk tot onvruchtbaarheid lijden bij vrouwen. 

Kende jij de betekenis van dit woord al?

Check ook deze Seks ABC’s: 

Vormgeving: Anika Verstraete / Bron: Sense, Soaaids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen