seks jaloezie jarretel jeugdliefde jeukende vagina

Seks ABC: Jeukende vagina

Wil jij alles weten over liefde en seks? Houd de website dan goed in de gaten, want elke zondag posten we een letter met een feitje op het gebied van seks. Deze week is het de beurt aan de letter J van jeukende vagina!

Jeukende vagina

Veel girls hebben last van een jeukende vagina en het kan een hoop redenen hebben. Het kan zo zijn dat je een vaginale schimmelinfectie hebt, wat ongeveer 75% van de vrouwen weleens heeft en daarom is het vaak niks ernstigs. In je vagina zitten veel bacteriën en schimmels en soms wordt dit evenwicht verstoord door bijvoorbeeld het wassen van je vagina met zeep. Dan kun je een schimmelinfectie krijgen. Je kunt dit voorkomen door je vagina niet te wassen met zeep; water is genoeg!

Je kunt ook last hebben van een jeukende vagina als er een hormoonschommeling plaatsvindt, zoals wanneer je ongesteld wordt. Veel girls hebben meer jeuk als ze ongesteld moeten worden of zijn.

Als je een soa hebt opgelopen kan het ook zo zijn dan je jeuk hebt rond je vagina. Een veelvoorkomende soa bij jeuk is herpes. 

Vaak is er dus niets ernstigs aan de hand, maar als de jeuk lang aanhoudt is een bezoekje aan de huisarts wel verstandig. Als je zeker weet dat het een schimmelinfectie is kun je ook een vaginale pil innemen om het tegen te gaan, die je bij een apotheek of drogisterij kan kopen. Bij veel last is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat, omdat je zelf vaak niet precies kan weten wat er aan de hand is. 

Lees ook:

Beeld: Anika Verstraete / Bron: gezondheidsnet.nl, degynaecoloog.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen