Wil jij alles weten over liefde en seks? Kijk dan elke zondag op de website, want dan posten we een nieuwe letter met een feitje op het gebied van seks. Yes, deze week is de U alweer aan de beurt!

Het is natuurlijk hartstikke fijn om met je lover samen seks te hebben en te experimenteren. Maar nu twijfel je nadat jullie seks hebben gehad of je geen soa hebt opgelopen. Dit kun je gelukkig heel makkelijk laten testen.

Uitstrijkje

Dit is een van de manieren om te testen als meisje of je een soa hebt opgelopen. Hierbij wordt een beetje van je slijmvlies van de baarmoedermond gehaald en ook uit de urinebuis. Met dit vocht kunnen ze dan testen of je wel/niet besmet bent geraakt. Don’t worry girl, een uitstrijkje is niet eng en je hoeft nergens bang voor te zijn. Veel testplaatsen maken namelijk gebruik van uitstrijkjes die je op het toilet daar kunt doen, dus niks met enge grote tangen. Dit gaat dan om een uitstrijkje van de vaginawand.

Geen pijn!

Het uitstrijkje van de soa-test doet helemaal geen pijn. Het wordt vaak verward met het uitstrijkje van de baarmoederhalskanker. Dat is inderdaad niet zo’n prettig uitstrijkje. Gelukkig hoef je dit pas vanaf je 30ste te laten doen, dus daar hoef je je nog even niet druk om te maken.

Vormgeving: Anika Verstraete

Lees ook: