Wil jij alles weten over liefde en seks? Kijk dan elke zondag op de website, want dan posten we een nieuwe letter met een feitje op het gebied van seks. Yes, deze week is de W alweer aan de beurt!

Witte vloed

Witte vloed betekent afscheiding. Vaak denken girls dat er iets mis is met hen als ze voor het eerst met afscheiding te maken krijgen in de puberteit. Don’t worry, afscheiding is heel normaal! Het begint vaak voor je eerste menstruatie. Afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus is de afscheiding helder, troebel, veel of juist weinig. Don’t be ashamed of yourself, iedere girl heeft er mee te maken.

Wat is normale afscheiding?

Normale afscheiding is wit of doorzichtig en stinkt niet. Toch kan het soms zijn dat je afscheiding anders dan normaal is, je afscheiding kan bijvoorbeeld een keertje wat sterker ruiken of iets dikker zijn dan anders.

Dokter

Als je veel last van jeuk of pijn hebt, kun je maar beter even langs je dokter gaan. Het kan dan namelijk zijn dat je last hebt van een soa of schimmelinfectie. Ook een gekke kleur of als je afscheiding heel erg stinkt, kan betekenen dat er iets mis is. Breng ook dan even een bezoekje langs de huisarts.

Tip: Probeer zo veel mogelijk katoenen ondergoed te dragen en trek ook elke dag een schone aan. We want to be clean, ladies! Zorg ook dat je je vagina alleen met lauw water wast, vermijd zeep. Hoe verleidelijk het ook is om met zeep te wassen om het beter te laten ruiken, is dit alleen maar slecht voor je vagina.

Vormgeving: Anika Verstraete

Lees ook: