Ik ben een meisje van 14 en heb verkering met mijn neef. Hij is 23. Ik durf het aan niemand te vertellen. We hebben ook seks. Als ik ouder ben, willen we ook gaan samenwonen, trouwen en misschien wel samen kinderen krijgen.

Maar dat laatste zal wel nooit kunnen want hij is mijn neef. We houden heel erg veel van elkaar, maar ik wil graag kinderen. Moet ik mijn hartje volgen of het uitmaken omdat we toch geen toekomst hebben samen? Wat moet ik doen? 

Het is niet per definitie zo dat jullie nooit samen kinderen zouden kunnen hebben. Wel is de kans op een kindje met een erfelijke afwijking bij jullie groter dan wanneer je een vriend hebt die geen familie is. Dat heeft te maken met het erfelijk materiaal dat jullie – door jullie gemeenschappelijke familie – bij jullie dragen. Hoe groot dat risico precies is, kun je tegen die tijd kunnen laten onderzoeken bij een deskundige op het gebied van erfelijke ziekten. Maar zo ver is het nog lang niet. Alleen al het leeftijdsverschil is reden genoeg om nog even niet te hard van stapel te lopen. Je bent nog maar 14 en dus nog veel te jong om nu al beslissingen te nemen die de rest van je leven zullen bepalen. Op deze leeftijd ben je bezig met het ontdekken van de liefde. De kans dat je eerste liefde (je neef dus) nu al de ware blijkt te zijn is heel klein. Misschien kom je de komende jaren nog wel iemand anders tegen met wie je de rest van je leven wil delen. Als over vier of vijf jaar blijkt dat hij nog steeds je enige echte liefde is, is er nog tijd genoeg om na te denken over een toekomst samen en de problemen die jullie dan samen moet overwinnen. Nu is het daar echt nog te vroeg voor.

BTW: Je weet dat je geheim bij GIRLZ veilig is. Maar… Stiekem een relatie hebben is gewoon niet goed, hoe lastig het ook zal zijn om het aan jullie ouders te vertellen. Je vriend is 23, en als volwassene gedraagt hij zich niet erg beschermend tegenover jou. Hij zou voorzichtiger moeten omgaan met jou, met de relatie met de familie en met jullie leeftijdsverschil. Denk je daarover na?

Lees ook: GIRLZ Talk – Mijn neef