Ik heb een vraagje waar ik graag een antwoord op wil krijgen. Ik ben met een jongen naar bed geweest, maar heb het niet veilig gedaan.

Ik ben naar de dokter geweest voor een soa-test, maar die wil dat niet doen omdat ik geen klachten heb. Heb ik dan ook echt geen soa?
Anoniem

Nee, het is niet zeker dat je geen soa hebt. In principe had je huisarts een test moeten afnemen, al zijn er omstandigheden waarbij een test niet meteen heel dringend is. Bijvoorbeeld als je de allereerste keer seks hebt gehad met een jongen die ook nog nooit eerder met een meisje naar bed is geweest. Dan is het risico minder groot. Maar nog steeds heb je recht op een test als jij je daar zorgen over maakt. Het is wel zo dat je minimaal een week moet wachten voordat je een test kunt doen. Een aidstest kan zelfs pas drie maanden nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Blijf in ieder geval niet wachten tot je klachten krijgt. De meeste vrouwen merken er niets of heel weinig van dat ze een soa hebben. Als je toch ongerust blijft en je huisarts vindt nog steeds dat er geen reden is om te testen, kun je ook terecht bij een Sense-vestiging bij jou in de buurt (www.sense.info).

Lees ook: Alles over soa's