Toen ik zes was, is mijn vader overleden. Mijn moeder en ik zijn er gelukkig al wel overheen, want het is al zo’n zeven jaar geleden.

Mijn moeder heeft al die tijd geen vriend gehad, maar nu heeft ze een nieuwe vriend. Ik begrijp heel goed dat ze al die tijd alleen is geweest en dat ze behoefte had aan wat gezelschap. Maar ik kan het eigenlijk niet zo goed vinden met hem. Hij maakt heel vaak flauwe grapjes en laat me nooit uitpraten. Als we het ergens over hebben en ik wil iets zeggen, praat hij gewoon door me heen. Hij probeert echt grappig te zijn, maar het enige wat er gebeurt is dat ik geïrriteerd raak. Bovendien is er nog een ander, best groot probleem. We wonen op een boot, dus het is allemaal heel gehorig en zo. Laatst lag ik in mijn bed toen alles helemaal begon te schudden. De lamp bewoog en ik werd helemaal zenuwachtig. Ik weet dat volwassenen dat soort dingen doen, maar ik hoef het echt niet te merken! Ik heb al met mijn moeder gepraat. Ze weet dat ik hem niet mag. En ze weet ook dat ik geluiden heb gehoord en daardoor slecht slaap. Maar ze zegt dat er helemaal niks is om te horen of te merken. Ze zegt dat ik gewoon moet gaan slapen en nergens op moet letten. Maar dat gaat niet! Ik kan gewoon niet in slaap komen als alles schudt omdat zij ‘ergens’ mee bezig zijn. Hij komt echt bijna elke dag langs, ik heb geen rust meer hier in huis. Als ik rustig in mijn kamer huiswerk zit te maken, zet hij de radio en de tv aan in de woonkamer – en die zit naast mijn kamer, met een dunne, houten muur ertussen. Ik kan niet meer met vriendinnen op de bank hangen omdat hij altijd de hele woonkamer in beslag neemt. Het is gewoon heel erg vervelend. Het klinkt allemaal heel erg raar zo, maar ik zit hier echt heel erg mee! Ik wil niet nachten met stress in bed liggen, en dan de volgende dag doodmoe op school komen. Ik weet echt niet wat ik hieraan kan doen.

Jouw probleem gaat misschien wel verder dan alleen het schudden van de boot als je moeder en haar vriend seks hebben. Het feit dat je de nieuwe vriend van je moeder niet aardig vindt, speelt natuurlijk ook een rol. En dan is er misschien toch ook nog wel onbewust het verdriet om je vader die is overleden. De afgelopen zeven jaar hebben jij en je moeder een heel rustig leventje geleid. Jullie hebben samen je best gedaan om het verdriet om het overlijden van je vader te verwerken. En nu is daar opeens die andere man die letterlijk en figuurlijk alle ruimte inneemt in dat wereldje dat jij en je moeder zo zorgvuldig hebben opgebouwd. En dus gaat het niet alleen om seks en de geluiden die je hoort, maar om de plek die hij inneemt. Ga toch nog eens met je moeder praten. Vertel haar dat je haar alle liefde van de wereld gunt, maar dat jij het moeilijk vindt om zomaar een andere man in jullie leven te zien. Je hebt tijd nodig om aan het idee te wennen. Als je moeder echt graag verder wil met deze man, zal ze ook rekening moeten houden met jouw gevoelens. Dus even geen seks als jij in bed ligt, maar wel bijvoorbeeld als jij niet thuis bent. En ervoor zorgen dat hij niet altijd bij jullie in huis is als jij thuis bent, maar dat jullie bijvoorbeeld dingen samen dingen buitenshuis doen. Op die manier wordt het voor jou wat makkelijker om hem niet als een indringer te zien, maar als iemand die bezig is om een plekje in jullie boot en in jullie leven te verdienen. Dan wordt het misschien ook wel gemakkelijker om niet meer wakker te liggen van die geluiden.