Ik ben een meisje van 12 jaar en ik heb al 10 maanden een heel lief vriendje. We hebben al getongd en zo maar verder wil ik nog niet gaan.

We hebben heel vaak ruzie en dat vind ik heel erg jammer. Die ruzies komen bijvoorbeeld doordat hij te veel met een ander meisje omgaat of dat hij iets gedaan heeft wat ik niet leuk vind. Nu hebben we weer ruzie omdat hij de hele tijd met een ander meisje zit te flauwekullen en dat kan ik niet uitstaan. Ik weet van mezelf dat ik best snel boos ben, maar toch… Kunnen jullie me helpen of tips geven waardoor we niet meer zo vaak ruzie hebben? Anoniem

Het lijkt heel vanzelfsprekend: als je verliefd bent, wil je zoveel mogelijk bij hem zijn en wil je ook het liefst tegen iedereen roepen: β€˜Hij is van mij!’ Maar hij is niet van jou, hij is in de eerste plaats van zichzelf. Het is dan ook heel belangrijk om elkaar voldoende vrijheid te geven in een relatie. Laat hem de dingen doen die hij leuk vindt, laat hem flauwekullen met andere meisjes, laat hem zijn eigen leven leiden. Zolang het onschuldig is en hij vertelt dat hij van jou houdt, is er niets aan de hand. Als je hem die vrijheid ontneemt, is de kans groot dat hij er genoeg van krijgt en het uitmaakt. En dan ben je hem kwijt.