Ik heb een klein probleempje. Ik ben vier maanden geleden voor het laatst ongesteld geweest en toen was ik het echt heel erg.

Maar nu word ik niet meer ongesteld. Ik ben niet met een jongen naar bed geweest of zo. Maar nu heb ik gehoord dat als je in het bed van een jongen hebt gelegen, dat je dan ook zwanger kunt worden. En nou heb ik laatst in het bed van mijn neef geslapen en ben ik dus superongerust. Mijn ouders weten het en als het goed is ga ik binnenkort naar de huisarts. Maar wat moet ik tegen mijn ouders zeggen als ik toch zwanger ben? Hoe moet ik iets uitleggen wat ik zelf ook niet begrijp? Voor de rest heb ik niet last van misselijkheid of zo, en ik ben ook niet dikker volgens mij. Maar dat kan ik niet precies zien. Ik ben ook niet zo vreselijk lang ongesteld. Maar een paar maanden geleden was ik het voor het eerst. Dus kan het zijn dat ik het onregelmatig heb? Maar zitten er dan ook echt vier maanden tussen?  Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, want ik ben echt heel bang. Anoniempie

Eerst maar eens een fabel uit de weg ruimen: je kunt níet zwanger worden als je alleen maar in het bed van een jongen ligt. Het maakt niet uit wat hij in dat bed heeft uitgespookt, van sperma dat aan de lakens is blijven plakken kun je niet in verwachting raken. Om zwanger te worden moet het zaad van een jongen via jouw vagina in de baarmoeder komen. Nou kunnen die zaadjes heel hard zwemmen, maar ze kunnen niet zelfstandig vanaf een laken een vagina vinden, naar binnen gaan en een toevallig aanwezig eitje bevruchten… Als je niet met een jongen naar bed bent geweest, is er absoluut geen reden om je zorgen te maken. Het is heel normaal dat het na de eerste menstruatie langer duurt voordat je weer ongesteld wordt. Een halfjaar is helemaal niet vreemd. Soms duurt het zelfs langer. Geen enkele reden voor paniek dus. Je hoeft er ook niet voor naar de huisarts. Wacht gewoon rustig af, die menstruatie komt vanzelf weer en wordt ook automatisch regelmatig.