Ik ben 14 en heb geen vriend. Ik heb een keer in dronken toestand onveilige seks gehad met een knappe jongen die ik amper ken. Dat was pas de tweede keer dat ik seks had. En ik was net een paar dagen niet ongesteld meer toen ik seks had gehad met hem. We deden ‘voor het zingen de kerk uit’, ook al weet ik dat dit niet heel betrouwbaar is.

Omdat ik dronken was, boeide me dat niet veel. Maar ik heb de laatste tijd veel last van buikkrampen. Het is nu anderhalve week geleden. Het lijkt op krampen die je hebt als je ongesteld bent, maar dan erger. En mijn afscheiding heeft een rodere kleur dan normaal. Nu mijn vragen: Zou het kunnen zijn dat ik zwanger ben? Of is dat niet mogelijk omdat ik een paar dagen voor de seks ongesteld was en dus niet in mijn vruchtbare periode zat? En wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap? Jullie komen vast aan met het advies “koop een zwangerschapstest” of “kijk of je ongesteld wordt” maar het duurt nog lang voordat ik kan zien of ik wel ongesteld word. Dat is pas over drie weken en dan kan ik geen overtijdbehandeling meer nemen, maar abortus… (en daar ben ik bang voor).  Anoniem  

Nu kunnen we een heel verhaal gaan afsteken dat je op 14-jarige leeftijd niet dronken hoort te zijn en al helemaal geen onveilige seks moet hebben met een jongen die je niet kent… maar dat weet je ondertussen zelf ook al. Logisch dat je buikpijn hebt van de zenuwen! Want het duurt even voordat je de eerste verschijnselen van een zwangerschap merkt (gespannen borsten, misselijkheid). Het antwoord heb je in principe ook zelf al gegeven. Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, zul je een test moeten doen. Maar dat kan pas als je niet op tijd ongesteld bent geworden, dus over een week of drie. Als dan blijkt dat je zwanger bent, heb je nog 16 dagen om een overtijdbehandeling te laten uitvoeren. Die termijn begint pas te tellen vanaf het moment dat je zeker weet dat je zwanger bent, dus als je menstruatie uitblijft en de test positief is. En dan wordt er nog altijd voor de zekerheid een echoscopie gemaakt om zeker te zijn dat je echt zwanger bent. Je hoeft je dus nog even geen zorgen te maken over een abortus (wel over een soa). Natuurlijk gaat jou dit niet nog een keer overkomen, maar stel je voor dat het nog eens gebeurt: bij de apotheek kun je voor 16 euro zonder recept de morning-afterpil krijgen. En als meisje mag je ook best condooms op zak hebben!