Dat de ringbanden altijd aan de verkeerde kant zitten als je probeert te schrijven in een notitieblok, dat wist je als linkshandige vast al wel. Maar wist je ook dat veel toptennissers linkshandig zijn, terwijl hockey juist extra moeilijk is als je linkshandig bent? Lees snel door voor meer dingen die je nog niet wist over linkshandigheid!

#1. 10%
Maar 10% van de wereldbevolking is linkshandig. Eigenlijk ben je dus superspeciaal!

#2. Dieren
Niet alleen mensen kunnen links- of rechtshandig zijn, ook vissen, papegaaien, katten en honden hebben een voorkeurskant. Zo pakken papegaaien voorwerpen altijd op met dezelfde poot. Papegaaien die geen voorkeurspoot hebben, zijn een stuk dommer dan hun soortgenoten…

#3. Duivels
Tegenwoordig maakt het niets meer uit of je liever met links of met rechts schrijft, maar vroeger werden linkshandige kinderen op school gedwongen rechts te schrijven. Linkshandigheid zou duivels zijn en de kans op homoseksualiteit vergroten. Whut?

#4. Einstein
Volgens wetenschappers van St. Lawrence University zijn linkshandigen slimmer dan rechtshandigen. Supersmartie Albert Einstein was in elk geval ook linkshandig.

#5. Creatief
Lefties zouden niet alleen slimmer zijn dan rechtshandigen, maar ook creatiever. De meeste van de tweeduizend linkshandigen die wetenschappers interviewden, hadden een creatieve baan.

#6. President
Mocht een carrière als kunstschilder je niet zo liggen, kun je altijd nog president van de Verenigde Staten worden. 4 van de laatste 7 presidenten waren linkshandig.

#7. 9 jaar korter
Je mag dan superslim en creatief zijn als linkshandige, een lang leven krijg je er niet mee. Gemiddeld gaan linkshandigen 9 jaar eerder dood dan rechtshandigen…

#8. 40+
Was jouw moeder ouder dan 40 toen jij geboren werd? Dan heb je een veel grotere kans om linkshandig te zijn dan wanneer je moeder in de twintig was toen ze van je beviel.

#9. Onder water
Linkshandigen kunnen veel sneller onder water zien dan rechtshandigen, die meer tijd nodig hebben om hun zicht aan te passen.

#10. 13 augustus
Linkshandigen hebben een eigen dag. Voor dit jaar ben je net te laat, maar volgend jaar kun je op 13 augustus ein-de-lijk die blikopener voor linkshandigen cadeau vragen.

Lees ook: Waarom het niet altijd even leuk is om linkshandig te zijn