Je maandelijkse feestje, overgekookte tomatensoep of opoe op bezoek: er zijn heel veel manieren om te zeggen dat je ongesteld bent. Maarre… weet jij ook echt wat er in je lichaam gebeurt als je ongesteld bent? Wij zetten tien feiten en fabels voor je op een rijtje.

#1. Fabel: Je kunt niet zwanger raken tijdens je menstruatie
Feit: Helaas, ook tijdens je menstruatie kun je zwanger raken. De kans is heel klein, omdat je ongesteldheid er normaal gesproken voor zorgt dat een niet-bevruchte eitje weer uit je lichaam verdwijnt. Toch kan het gebeuren dat je tijdens je menstruatie al een volgende eisprong hebt. Dat eitje kan dan wel bevrucht worden. Zorg er daarom ook tijdens je menstruatie voor dat je altijd de bijsluiter van de pil volgt of een condoom gebruikt.

#2. Fabel: Tijdens je ongesteldheid kun je niet zwemmen
Feit: Je denkt misschien dat je een heel bloedspoor achterlaat als je gaat zwemmen, maar dat gebeurt echt niet. Gebruik een tampon, zorg dat je ‘m op tijd verwisselt voor een schoon exemplaar en have fun!

#3. Fabel: Je kunt geen seks hebben als je ongesteld bent
Feit: Met buikkrampen en bloedverlies is seks misschien niet het eerste waar je zin in hebt, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Als jij je toevallig wel top voelt tijdens je menstruatie en je boyfriend het niet erg vindt om wat bloed aan zijn piemel te krijgen, kunnen jullie gewoon seks hebben.

Lees ook: Wat te doen tegen menstruatiepijn?

#4. Fabel: Je kunt niet sporten als je ongesteld bent
Feit: Het liefst wil je waarschijnlijk onder een dekentje op de bank kruipen en je heeeel zielig voelen, maar sporten tijdens je ongesteldheid is juist goed voor je. Even flink bewegen kan er namelijk voor zorgen dat je minder last hebt van krampen.

#5. Fabel: Je kunt ontmaagd worden door een tampon
Feit: Wil jij geen tampons gebruiken omdat je bang bent dat je dan ontmaagd wordt? Nergens voor nodig! Veel girls zijn bang dat ze door het gebruik van een tampon hun maagdenvlies ‘scheuren’ en daardoor ontmaagd worden, maar dat kan niet. Je maagdenvlies is namelijk geen vlies, maar een ribbeltje weefsel in je vagina. Een tampon kan dit wel een beetje oprekken, maar dat is niet hetzelfde als ontmaagden. Dat kan namelijk alleen door seks.

#6. Fabel: PMS bestaat niet
Feit: Dat jij een humeur hebt om op te schieten in de week voor je ongesteldheid, is echt geen aanstellerij! Bij het premenstrueel syndroom (PMS) zorgen je hormonen ervoor dat je behoorlijk cranky kunt zijn. Niet elke girl heeft hier last van, though. Naar schatting komt het voor bij ongeveer 4% van de meisjes en vrouwen.

Lees ook: 5 dingen waarvan je niet wist dat ze je menstruatie erger maken

#7. Fabel: Als je een onregelmatige cyclus hebt, is er iets mis met je
Feit: Vaak ben je de tijd na je eerste menstruatie onregelmatig ongesteld: je slaat een paar maanden over of menstrueert juist twee keer kort na elkaar. Don’t worry, dat is heel normaal. Je lichaam is zich gewoon nog goed aan het instellen. Zorg ervoor dat je altijd een maandverbandje en eventueel pijnstillers bij je hebt en jij bent ready to go!

#8. Fabel: Zodra je afscheiding krijgt, word je ook heel snel ongesteld
Feit: Voordat je ongesteld wordt, heb je inderdaad vaak al last van doorzichtige, witte afscheiding uit je vagina. Dat wil alleen nog niet zeggen dat je dan ook meteen ongesteld wordt, want dat kan nog wel twee jaar duren! Voor de zekerheid kun je wel alvast een maandverbandje in je tas stoppen, dan weet je zeker dat je iets bij je hebt als je voor de eerste keer ongesteld wordt. 

#9. Fabel: Een warm bad zorgt ervoor dat je meer gaat bloeden
Feit: Een warm bad is juist heel lekker als je ongesteld bent. Het zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en je minder last hebt van buikkramp. En nee, je gaat er echt niet erger van bloeden.

#10 Fabel: Als je na je veertiende nog niet ongesteld bent, moet je je zorgen maken
Feit: De meeste meiden worden tussen hun elfde en veertiende voor het eerst ongesteld, maar het kan ook zijn dat jij eerder of juist later bent. Grofweg is alles tussen acht en zeventien normaal. Pas als je op je achttiende nog niet ongesteld bent, kan het verstandig zijn om een keer langs de dokter te gaan.

Lees ook: 10 dingen die je herkent als je ongesteld bent