We willen allemaal graag een flawless gezicht zonder irri puistjes, maar bijna elke girl heeft af en toe een puistje. En hoe kom je dan zo snel mogelijk weer van dat ding af? Lees hier 10 fouten die je maakt waardoor puistjes nog erger worden en niet weggaan.

#1. Te ruw je gezicht schoonmaken
Je denkt misschien dat door te scrubben je puistjes sneller weggaan, maar helaas vindt je huid dit niet zo fijn. Te veel scrubben zorgt voor een geïrriteerde huid, waardoor je sneller infecties en irritaties zoals puistjes krijgt.
De oplossing: scrub je huid maximaal één à twee keer per week, en wrijf niet te hard. Zachtjes scrubben geeft namelijk ook al effect!

#2. Anti-acne middeltjes alleen op de puistjes zelf aanbrengen
Een anti-acne middeltje zorgt er niet alleen voor dat de puistjes sneller genezen, ze zorgen er ook voor dat nieuwe puistjes minder snel opduiken.
De oplossing: breng een dun laagje aan op je puistjes en op plekken waar sneller puistjes ontstaan.

#3. Het uitdrukken van puistjes
Het is megaverleidelijk om zo’n puistje met een wit kopje even uit te drukken. Maar als je puistjes uitdrukt krijg je sneller littekentjes én een geïrriteerde huid.
De oplossing: je puistjes met rust laten, hoe moeilijk dit ook is.

#4. Je gezicht niet goed afspoelen na het schoonmaken van je gezicht
Als je je gezicht niet goed afspoelt na het reinigen, heb je kans dat er vuil en restjes van je reiniger blijven zitten. Dit kan er weer voor zorgen dat je sneller puistjes en mee-eters krijgt.
Oplossing: spoel je gezicht heel goed af, en gebruik eventueel een tonic voor de allerlaatste restjes vuil.

#5. Zonnebrandcrème skippen
Zelfs als het bewolkt is komen er nog UV-stralen door de wolken heen die je huid beschadigen. Je huid reageert op het uitdrogende effect van de zon door nog meer huidvet aan te maken, waardoor je een grotere kans op puistjes hebt.
De oplossing: er bestaan niet-comedogene zonnebrandcrèmes, dat wil zeggen dat ze je poriën niet verstoppen. Gebruik een crème die minimaal een factor 15 of hoger heeft.

#6. Te veel of te weinig je huid verzorgen  
Als je anti-acne middeltjes maar twee of drie keer per week gebruikt, werkt het niet optimaal. Voor een mooie huid moet je elke dag je gezicht verzorgen. Te veel crèmes of anti-acne middeltjes aanbrengen is ook niet goed, want dat zorgt voor roodheid en een geïrriteerde huid. Je huid kan namelijk maar een bepaalde hoeveelheid product opnemen per keer.
De oplossing: verzorg je huid twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. Helaas kun je acne niet à la minute wegsmeren, je kunt het alleen verminderen.  

#7. Geen gezichtscrème gebruiken als je een vette huid hebt
Je denkt misschien dat je bij een vette of glimmende huid geen dagcrème hoeft te gebruiken, maar het tegendeel is waar. Ook de vette huid heeft voeding en verzorging nodig. Na het reinigen van je gezicht is je huid best wel droog, en met een crème verminder je de droogheid en bescherm je je huid.
De oplossing: kies een crème die je geen vettig gevoel geeft. Laat je eens adviseren in een drogisterij of parfumerie.

#8. Roken
Tja, moeten we dit nog uitleggen? Er zit geen enkel voordeel aan roken, het is gewoon hartstikke slecht voor je gezondheid én voor je huid. Roken vernauwt je bloedvaten waardoor je een grauwe huid krijgt.
De oplossing: stoppen met roken! Voor een mooie huid, en omdat stoppen alleen maar voordelen heeft!

#9. Je lichaamshuid uitdrogen
Door een te hete douche of bad te nemen droogt je huid uit, omdat ze niet langer het vocht in de huid kan vasthouden. Als je bijvoorbeeld puistjes op je schouders hebt, gaan deze echt niet sneller weg.
De oplossing: je bad of douchewater moet lekker warm zijn, maar niet te warm. Blijf er maximaal een kwartiertje in of onder en gebruik een zachte douchegel voor je body.

#10. Agressieve reinigers gebruiken
Het gebruiken van een agressieve reiniger droogt je gezichtshuid uit en goede vetten die je huid soepel houden en beschermen, haal je dan weg. Hierdoor heb je meer kans op irritaties en puistjes, omdat bacteriën vrij spel hebben.
De oplossing: gebruik een zachte en milde reiniger, waar je geen trekkerige huid van krijgt.

Lees ook: 9 tips tegen puistjes