Elke girl krijgt er vroeg of laat mee te maken: ongesteldheid. Het maandelijkse feestje is altijd een mooi excuus om lekker een lading chocola naar binnen te werken. Maar er gaan nog best wel veel fabels de ronde over ongesteldheid en alles wat er bij komt kijken. GIRLZ zet de fabels op een rijtje.

Fabel 1. Je moet op een bepaalde leeftijd ongesteld worden
Er is geen bepaalde leeftijd waarop je ongesteld zou moeten worden. De meeste meisjes worden tussen hun 11e en 16e  voor het eerst ongesteld. Ieder lichaam is anders en het verschilt per meisje wanneer ze voor het eerst ongesteld worden.

Fabel 2. Je kunt niet zwanger worden als je ongesteld bent
Het gebeurt niet vaak, maar het zou kunnen dat je toch zwanger raakt als je ongesteld bent. Hoe dat zit? Waarschijnlijk weet je wel hoe je cyclus in zijn werk gaat, en je menstruatie kan erg onvoorspelbaar zijn. Het zou kunnen dat je je eisprong tijdens je menstruatie krijgt, vooral als het nog onregelmatig is. Je kunt ook bloed verliezen als je niet ongesteld bent, dat heet spotting. Als dit gebeurt lijkt het net of je ongesteld bent. Sperma kan trouwens vijf dagen overleven in je vagina, dus als er dan een eicel vrijkomt kan die worden bevrucht. Je kunt dus wel zwanger worden tijdens je ongesteldheid, hoewel de kans klein is. Gebruik altijd condooms om je te beschermen tegen zwangerschap en SOA’s.

Fabel 3. Als je een keer niet ongesteld wordt, ben je zwanger
De belangrijkste reden dat je niet ongesteld wordt, is meestal een zwangerschap. Maar er zijn ook andere redenen zoals stress, ziekte en veranderingen in je gewicht die je menstruatie kunnen beïnvloeden. Een keer je ongesteldheid overslaan is heel normaal als het nog niet zo lang geleden is dat je voor het eerst ongesteld werd. Het kan wel een halfjaar tot een jaar duren voordat je ongesteldheid een beetje regelmatig is.

Fabel 4. Een tampon kun je kwijtraken in je vagina
Het goede nieuws is dat je niets kunt kwijtraken in je vagina. Je vagina eindigt bij je baarmoedermond en een tampon past daar echt niet doorheen. Het kan gebeuren dat je het touwtje van je tampon niet meer kunt vinden. Wacht dan tot je tampon helemaal vol is en ga op de wc zitten. Probeer te persen alsof je naar de wc gaat. Als het goed is zou je de tampon er dan met twee vingers uit kunnen trekken. Mocht het niet lukken, ga dan even langs je huisarts. Die kan je verder helpen.

Fabel 5. Als je ’s nachts een tampon draagt krijg je het Toxic Shock Syndrome (TSS)
Het Toxic Shock Syndrome (TSS) is een bacteriële infectie waarvan wel eens wordt gezegd dat het komt door het gebruik van tampons. De huidige tampons zijn echter zo samengesteld dat de ziekte nog maar heel weinig voorkomt. Je kunt gewoon met een tampon slapen, breng deze in vlak voordat je naar bed gaat en verschoon ‘m zodra je wakker wordt. Overdag kun je je tampon het beste verschonen nadat ‘ie helemaal vol zit. De eerste dagen van je ongesteldheid zal dat om de drie uur kunnen zijn, probeer de tampon in ieder geval na acht uur te vervangen. Als je je opeens niet lekker begint te voelen en hoge koorts krijgt, dan is het slim om even een bezoekje aan de dokter te brengen.

Fabel 6. Menstruatieklachten zitten in je hoofd
Stemmingswisselingen en cravings naar chocolade zijn heel normaal als je ongesteld moet worden. De meeste meiden hebben vlak voor of tijdens hun ongesteldheid last van bijwerkingen zoals buikkrampen, rugpijn, vermoeidheid en gevoelige borsten.

Fabel 7. Het is ongezond om je menstruatie uit te stellen
Als je de pil slikt en graag een keertje je ongesteldheid wilt overslaan omdat je op vakantie gaat, dan kan dat prima. Het kan geen kwaad. Soms kan het gebeuren dat je na drie maanden doorslikken een doorbraakbloeding krijgt. Dit is heel normaal en niet ernstig. Je kunt een stopweek inlassen of de pil gewoon blijven doorslikken.

Fabel 8. Het is vies om seks te hebben als je ongesteld bent
Als jij en je vriendje het allebei niet erg vinden om seks te hebben als je ongesteld bent, dan is er niets op tegen om het gewoon te doen. Het belangrijkste is dat jij doet wat voor jou fijn voelt.

Fabel 9. Je stopt met vloeien als je het water in gaat
Het zou kunnen dat door het koude water je vagina zich afsluit. Maar zodra je het water uitkomt, begint het bloedverlies opnieuw. Het beste kun je een tampon gebruiken als je graag wilt zwemmen, dan weet je zeker dat er niets kan lekken. Maandverband kun je niet gebruiken tijdens het zwemmen, omdat het maandverbandje zich dan helemaal vol zuigt met water in plaats van met bloed.

Fabel 10. Maandverbandjes zijn viezer dan tampons
Sommige girls denken dat maandverbandjes maar vies zijn om te gebruiken. Er is niets vies aan menstruatiebloed. Als je een maandverbandje te lang laat zitten raakt het te vol waardoor het niets meer op kan nemen. Bovendien zweet je ook over de dag, en dit kan weer nare geurtjes veroorzaken. Omdat je een maandverbandje niet in je lichaam draagt kun je het idee hebben dat het viezer is. Er is niet zoveel verschil, als je een tampon en een maandverbandje maar regelmatig vervangt.

Lees ook: 10 dingen die je herkent als je ongesteld bent