Ieder jaar neem je je voor om het dit keer anders aan te pakken met je huiswerk, maar toch val je elke keer terug in je oude patroon. Je huiswerk tot het allerlaatste moment uitstellen en vervolgens enorm stressen. Balen! Lees verder om te zorgen dat je je huiswerk wel op tijd af krijgt.

Zorg voor een vaste plek
Het klinkt logisch maar zorg ervoor dat je een vaste plek thuis hebt waar je je huiswerk kuntmaken. Een vaste plek geeft structuur, en je kunt al je boeken en spullen dan op één plek bewaren. Een bureau op je kamer is vaak een fijne plek. In de keuken bijvoorbeeld kun je je misschien niet zo goed concentreren, omdat het daar erg drukker is.

Maak een planning
Maak aan het begin van de week een planning wat je deze week elke dag gaat doen. Dit geeft rust en is overzichtelijker. Zo kun je dingen afstrepen die je hebt gedaan en dit geeft een superlekker gevoel. Probeer zo veel mogelijk doordeweeks te doen, zodat je in het weekend lekker vrij bent. En maak gebruik van een agenda waarin je na elke les meteen je huiswerk opschrijft.

Organiseer je spullen
Maak een kastje met laatjes voor elke dag van de week waarin je je boeken en schriften bewaard. Maak je huiswerkplekje gezellig door leuke foto’s van je vakantie en je BFF’s op te hangen. Hang je planning op bij je bureau en zet een leuke beker met pennen en post-its neer.

Stel het niet uit
Dit klinkt heel cliché en dat is het ook, maar probeer je huiswerk niet uit te stellen. Je ziet misschien heel erg op tegen bepaalde opdrachten, maar negen van de tien keer denk je achteraf: maakte ik me hier nu zo druk om? Als je die moeilijke opdracht meteen maakt, heb je daarna tijd voor iets leukers!

Maak samen met een vriendin huiswerk
Samen met een vriendin huiswerk maken is stiekem heel gezellig, en jullie kunnen elkaar helpen met de dingen die je moeilijk vindt. Het is een beetje tricky, omdat je lekker wilt kletsen, maar probeer geconcentreerd te blijven. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie daarna lekker theeleuten en bijkletsen. Als jullie aan elkaar proberen uit te leggen waar die moeilijke geschiedenistoets over gaat, zul je meteen merken of je al goed genoeg geleerd hebt.

Geef jezelf regelmatig een break
Na een uur huiswerk maken of leren mag je best eventjes vijf minuten niets doen. Eenfrisse neus of een kopje thee halen, geeft je nieuwe energie en de motivatie om weer verder te gaan.

Begin zo snel mogelijk aan je huiswerk
Maak na elke les zo snel mogelijk het huiswerk dat je hebt gekregen, het liefst dezelfde dag nog. Dit zal niet altijd mogelijk zijn, maar na de les zit alle info nog vers in je hoofd. En hier heb je weer profijt van bij het maken van je huiswerk. Ook al heb je het vak pas weer volgende week, het is veel fijner om het zo snel mogelijk te maken, zodat je niet enkele minuten voor je les nog hoeft te stressen.

Verdeel een grote opdracht in stukjes
Heb je een grote opdracht die je moet maken of moet je een dik boek lezen voor je boekverslag? Doe elke dag een beetje. Werk bijvoorbeeld elke dag een uurtje aan je verslag, zo is het beter te behappen. Het is fijner om elke dag iets kleins te doen, in plaats van in één keer een heel verslag te moeten maken. Voor je boekverslag kun je je boek bijvoorbeeld verdelen in vier delen, en dan lees je elke week een deel uit. Na het lezen vat je dat deel samen. Als je het boek dan uit hebt, hoef je niet zoveel meer te doen aan je boekverslag.

Maak gebruik van tussenuren of uren die uitvallen
Het is heel verleidelijk om meteen naar huis te racen als je laatste uur uitvalt. Maar het is misschien wel slim om eens op school te blijven en daar alvast wat huiswerk te doen. Op school zit je nog in een bepaalde flow. Je hebt er goede huiswerkruimtes en je wordt er waarschijnlijk niet zo snel afgeleid als thuis. En als je dan thuiskomt, hoef je weer minder te doen. Win win!

Hulpmiddelen bij huiswerk
Heb je geen moeite met het maken van opdrachten, maar vind je het leren van woordjes wel erg lastig? Maak gebruik van handige hulpmiddeltjes die je door middel van spelletjes helpen met het leren van woordjes. Op internet zijn er genoeg handige websites te vinden die je overhoren en je helpen met het leren van woordjes.

Lees ook: 6 onderwerpen om over te whatsappen