Vanochtend kon je zo lang blijven liggen als je zelf wilde, maar op een doordeweekse dag gaat je wekker altijd veel te vroeg en kun jij best wat extra slaap gebruiken. Met deze 10 lifehacks komt dat helemaal goed.

#1. Douche ’s avonds al
Tenzij je een hele roedel kwijlende honden in je bed laat slapen, word je echt niet vies ’s nachts. Je kunt dus best ’s avonds al douchen, zodat je ’s ochtends wel een halfuur (!) langer kunt blijven liggen.

#2. Zorg voor een ritme
Elke dag op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd opstaan klinkt supersaai (en dat is het ook wel een beetje), maar het zorgt er wel voor dat jij nooit meer wakker ligt als je echt moet slapen. En dat zorgt er dan weer voor dat jij overdag superuitgerust bent en al die extra tijd ’s avonds niet meer nodig hebt!

#3. Laat je telefoon in de woonkamer
Nog even appen, Instagrammen en dat ene leuke filmpje bekijken… Dikke kans dat jij veel te laat gaat slapen als je je telefoon meeneemt naar bed. En als je hem dan ein-de-lijk weglegt, kan het veel moeilijker zijn om in slaap te komen. Je phone straalt namelijk blauw licht uit en dat zorgt ervoor dat jij extra wakker blijft. Lekker in de woonkamer laten dus!

#4. Maak je eten alvast klaar
Smeer ’s avonds alvast je brood, zodat je ’s ochtends kunt blijven tukken. Of nog beter: maak in het weekend allerlei lekkere lunches voor jezelf, die je bewaart in de vriezer. Hallo eimuffins, pastasalade en sandwiches!

#5. En leg je kleren dan ook alvast maar klaar
Hoef je ’s ochtends niet meer te twijfelen.

Lees ook: 7 dingen die je verkeerd doet als je niet kunt slapen

#6. Houd je make-up simpel
Reserveer het weekend voor uitgebreide make-upexperimenten en houd het op schooldagen bij een simpele mascara. Door alle tijd die je extra kunt slapen, zie je er dan nog steeds flawless uit.

#7. Leg alles wat je nodig hebt bij elkaar
Je telefoon, jas, tas, sleutels… ren jij ’s ochtends ook het hele huis door op zoek naar al die dingen die je kwijt bent? Leg ze op een vaste plek bij elkaar. Scheelt je toch weer vijf minuten.

#8. Kies een slaapsoundtrack
Misschien kon je vroeger echt niet slapen als je favo muziekdoosje niet aanstond. Dat was niet voor niets: als je altijd met dezelfde muziek gaat slapen, herkennen je hersenen dat als teken dat het tijd is om het iets rustiger aan te gaan doen. Je wordt lekker ontspannen en doezelt zo weg. Zorg er wel voor dat je die muziek dan ook alleen luistert voor je gaat slapen. Oh, en hardrock is hiervoor niet het handigste genre #maardathadjezelfookalwelbedacht.

#9. Drink warme melk
Door een warme drank word je lekker ontspannen en val je sneller in slaap. Kruidenthee mag ook, maar pas op met gewone thee en koffie, daar zitten stoffen in die je juist extra wakker houden.

#10. Stop met snoozen
Nog vijf minuutjes. Nog vijf minuutjes. Nog drie dan. Aaaaaw, twee extra heb jij er wel verdiend toch? Voor je het weet ben je al een kwartier wakker, terwijl je die tijd ook nog heerlijk in dromenland had kunnen doorbrengen. Wees daarom streng voor jezelf. Na één keer snoozen sta je gewoon op, zodat je extra lang kunt slapen.

Lees ook: 8 tips om beter te slapen