Thuis ben je de jongste en daar baal je soms wel van. Je moet als eerste naar bed en wordt soms een beetje klein gehouden. En je bent vaak slachtoffer van de plagerijtjes van je oudere broer of zus. Gelukkig zijn er ook een heleboel redenen waarom het juist leuk is om de jongste te zijn!

#1. Je leert van de fouten van je oudere broers en zussen
Weet je nog die ene keer toen je zus ’s avonds laat stiekem met haar vriendje afsprak en je ouders daar achterkwamen? Of die keer dat je broer veels te laat thuis kwam? No way dat dit jou gaat overkomen.

#2. Je kunt met de coole en oudere vrienden van je broer/zus omgaan
Al je BFF’s vinden het heel cool dat je met oudere vrienden omgaat. Ook al zeggen ze eigenlijk alleen maar hoi tegen je als je ze tegenkomt in de hal.

#3. Wat zij krijgen, krijg jij ook
Het is stom om tweedehands kleren te dragen of om met gebruikt speelgoed te moeten spelen. Maar nu kun je de coole kleren van je zus (stiekem) lenen. Je oudere broer heeft lang moeten zeuren voordat hij zijn rijbewijs van je ouders kreeg. En jij hebt de garantie dat jij ook je rijbewijs krijgt. Want wat zij krijgen, krijg jij ook.
Β 

#4. Je krijgt niet zo snel de schuld van iets
Als jij vroeger per ongeluk iets kapotmaakte kreeg je oudere broer of zus de schuld, want dan hadden ze jou maar niet alleen moeten laten. Je broer of zus vindt dat dan ook nog steeds erg oneerlijk.

#5. Ze geven je tips hoe je de middelbare school kunt overleven
Je broer of zus zit een paar klassen hoger of is al van school af en kan je dus alle ins en outs geven over de middelbare school. Welke leraren zijn cool en geven weinig huiswerk op? En hoe ga je om met crushes?

#6. Je wordt altijd gebracht en gehaald
Want als je ouders geen tijd hebben, zorgen ze wel dat je gebracht of opgehaald wordt door je broer of zus.

#7. Ze helpen je met huiswerk
Als je er niet uit komt met je huiswerk dan kan je broer/zus je altijd een handje helpen. En misschien heb je wel geluk en heeft je broer precies dezelfde toets voor Engels gehad twee jaar geleden. Kan hij mooi aan jou de juiste antwoorden vertellen, zodat jij een tien kunt scoren.

#8. Je broer en zus hebben de weg makkelijker voor je gemaakt
Je vader vind het nu niet erg meer als je een date hebt met een leuke jongen, terwijl hij daar bij je zus een stuk meer moeite mee had. En je moeder accepteert het nu dat je graag wat later thuis wilt zijn dan 22:00 uur, terwijl je broer echt op tijd thuis moest zijn. Je ouders zijn chiller omdat ze alles al een keer hebben meegemaakt.

#9. Je bent niet meer zo gevoelig voor pesten
Als jongste was (of ben je nog steeds) vaak de pineut van pesterijtjes door je oudere broer of zus. Ze lieten je gekke dingen doen waar ze de grootste lol om hadden. Bijvoorbeeld die keer toen jij een regenworm opat omdat je broer zei dat je daar magische krachten van zou krijgen. Lucky you dat jij daardoor niet meer zo gevoelig bent voor pesten. En dat helpt ook als je op de middelbare school zit.

#10. Je hebt bodyguards en vrienden
Als jongste werd je ietsje vaker in bescherming genomen door je ouders, en je bent misschien een tikkeltje meer verwend. Maar ondanks dat is je oudere broer of zus stapelgek op je en beschermen ze je als bodyguards. Je familie kies je niet, die krijg je. En dan is het een fijne gedachte dat je broer/zus er altijd voor je zal zijn.
Β 

Lees ook: 12 redenen waarom het leuk is om een zus te hebben