Languit op de bank met een dekentje over je heen, een kopje thee en een goed boek. Bestaat er iets beters voor boekenliefhebbers? Nope, waarschijnlijk niet. De volgende tien redenen herinneren jou eraan waarom lezen zo leuk is. Misschien wordt het toch weer een keertje tijd om een tof boek te lezen…

#1 Hunks… Hunks everywhere!
Heel leuk hoor al die knappe jongens op televisie, maar de guys die voorbijkomen in boeken zijn net zo leuk… en misschien zelfs leuker! Je kunt je fantasie de vrije loop laten gaan, zodat jij de perfecte jongen voor je ziet. Kijk, dat maakt een boek lezen nét een stukje leuker.

#2 In één week naar Frankrijk, Amerika en Engeland
Gratis en voor niets reis jij naar de tofste landen. Wil je graag een keertje naar Italië? Hoppa, even een boek opzoeken dat zich afspeelt in dat land en jij hebt je reisje gefixt. Wil je graag naar Amerika? No problemo, er zijn genoeg boeken die jou maar al te graag daar naartoe meenemen. Ondanks dat jij nog nooit in sommige landen bent geweest, voelt het stiekem wel een beetje zo aan dankzij alle verhalen.

#3 Fangirlmode: on
Let’s be honest: meiden zijn hartstikke goed in fangirlen. Er is ook genoeg om over te fangirlen als het om boeken gaat. Bijvoorbeeld die ene leuke hunk (prins Maxon van De Selectie-trilogie!), die stoere chick die je het liefst als BFF zou willen hebben (Clary Fray!) of dat leuke koppeltje waar je geen genoeg van kunt krijgen (Four en Tris!).

#4 Opkikker
Zit je niet lekker in je vel en wil je even een flinke humeurboost krijgen? No worries, boeken helpen je uit de brand. Besluit voor jezelf wat voor verhaal je wilt lezen (grappig, spannend, romantisch… Er is meer dan genoeg keuze!) en lezen maar. Succes gegarandeerd, want als je eenmaal wordt meegenomen in een verhaal dat hartstikke goed is, dan kom je gegarandeerd uit je dipje.

#5 Living a thousand lives
Je hebt meerdere knappe boyfriends die in verschillende landen wonen, je hebt de tofste dingen gedaan (gevochten met zombies? Check. Een oorlog voorkomen? Dubbelcheck.) en het leuke is dat er nog veel meer staat te gebeuren. Ja, jij maakt gewoon enorm veel mee. Dat het alleen in boeken gebeurt maakt natuurlijk niet uit, want jij leeft alsnog duizenden levens. Awesome.

#6 Dirty little secret
Ken je het moment dat je een film kijkt met je ouders en dat er plots een seksscène voorbijkomt? Ugh, awkwaaaaaard. Of je nou een spannend of romantisch boek leest, niemand die het weet. Als je een boek leest dat bekend staat om bepaalde scènes (Vijftig Tinten Grijs *kuch*), dan is het natuurlijk anders, maar in de meeste gevallen kan jij gewoon lezen wat je wilt zonder je druk te maken om de mensen om je heen.

#7 Overal en nergens
Je kan overal een boek lezen. In de trein, thuis, op school (oké, alleen in de pauzes) of terwijl je ergens anders aan het wachten bent. Je gooit je boek gewoon in je tas en je kan overal en nergens lezen.

#8 Smarty
Let’s be honest: als je leest, lijk je best wel slim. Als je urenlang films kijkt voor de televisie word je lui genoemd, maar als je een boek leest, dan kan er eigenlijk geen commentaar geleverd worden. Het is hartstikke goed voor je woordenschat, dus je bent gewoon Nederlands aan het leren… Soort van dan!

#9 Movie time
Een boek lezen is een beetje alsof je een film kijkt, maar dan in je hoofd. Je kiest zelf de acteurs en bedenkt hoe de omgeving eruitziet. Een serie of film kijken is heel leuk, maar het is nog leuker als je zelf kan bepalen hoe de film er precies uit komt te zien.

#10 Pretty
Als je boekenliefhebbers vraagt naar het mooiste op hun kamer, dan wijzen ze gegarandeerd naar hun boekenkast. Maar hey, hoe kan het ook anders: er is niks beters dan een boekenkast die vol staat met schitterende boeken. Ah, so pretty…

Lees ook: 10 redenen waarom het oké is om verslaafd te zijn aan series