Is de bodem van jouw portemonnee ook permanent te zien en heb jij echt nooit geld om iets leuks te doen? Dan is het tijd voor een bijbaantje! Met deze tien tips ben jij zo aan de slag!

#1. Bedenk wat je mag
Helaas, als jongere mag je niet overal zomaar aan de slag. Wil je dus graag werken als caissière, maar ben je pas 14? Dan gaat dat nog even niet lukken. Maar no worries, je mag bijvoorbeeld wel oppassen. Het is dus slim om eerst even te checken wat voor werk je mag doen, bijvoorbeeld hier

#2. Bedenk wat je zou willen doen
Check, je hebt bekeken wat je mag doen, nu wordt het tijd dat je bedenkt wat je wilt doen. Ga je liever vakkenvullen of oppassen? Denk ook even na of je echt geschikt bent voor dit soort werk. Als je bij McDonald’s meteen weg wilt als er een kind gaat huilen, ben je misschien niet supergeschikt als oppas en als je elke afwas iets breekt, is een job als afwasser misschien niet helemaal jouw ding.

#3. Denk out of the box
Zolang je droombaan nog niet tot de mogelijkheden behoort, kun je ook proberen om zelf iets te bedenken. Misschien zoeken je opa en oma nog wel een tuinvrouw of kun je die mooie tekeningen die je maakt wel verkopen.

Lees ook: 7 apps die je huiswerk makkelijker maken

#4. Vertel iedereen dat je iets zoekt
Heel veel girls vinden hun bijbaantjes via via. Vertel dus iedereen dat je een job zoekt en wie weet geeft er wel iemand de gouden tip aan jou!

#5. Let op je social media
Dikke kans dat je werkgever even op je Instagram of Twitter kijkt voor hij besluit om je op een gesprek te vragen. En tja, dan staat het toch niet zo heel professioneel dat je daar mensen uitscheldt, zeker niet als je in je brief hebt gezet dat je ‘altijd rustig blijft en nooit onbeleefd bent’. Je mag best een paar gekke foto’s hebben staan, maar zorg ervoor dat je niet echt over de schreef gaat.

#6. Bedenk welke bedrijven nu mensen nodig hebben
Het is bijna lente en dat betekent dat een heleboel bedrijven als ijssalons en strandtenten binnenkort weer personeel nodig hebben. Maak een lijstje van de hotspots uit jouw buurt en stuur ze alvast een mailtje. Misschien ben jij net wat ze zoeken!

#7. Schrijf een goede brief
Soms heb je mazzel en hoef je alleen een formulier in te vullen, maar soms zul je ook een brief moeten schrijven. Zorg er in elk geval voor dat die helder is opgebouwd, lekker enthousiast overkomt en duidelijk maakt waarom je juist bij dit bedrijf solliciteert. Dus niet: ‘ik zag deze vacature en ik probeer het maar, want ik moet toch iets doen van mijn moeder’, maar: ‘ik doe zelf al mijn hele leven lang boodschappen bij uw supermarkt en steeds valt me de klantvriendelijke houding van uw medewerkers op. Omdat ik het zelf erg belangrijk vind om vriendelijk met mensen om te gaan, zou ik graag bij u komen werken.’

Oh, en maak geen spelfouten! Dat zijn echt killers bij sollicitaties, dus laat je cv en brief (of formulier) altijd even nalezen door iemand die goed is in taal.

Lees ook: 5 tips om te bereiken wat je wilt

#8. Plaats en oproepje
Weet je precies wat je wilt doen, maar kun je geen vacature vinden? Zeker bij oppas- of schoonmaakwerk wil een oproepje in de supermarkt of op Marktplaats nog wel eens werken. Voor extra succes schrijf je superconcreet op wat je kunt en wat je zoekt. Dus niet: ‘middelbare scholier zoekt oppas- of schoonmaakwerk’, maar: ‘betrouwbaar meisje van 16 is op zoek naar een leuk oppasgezin met max. 3 kinderen’, met daaronder een korte uitleg over jezelf (vertel alleen belangrijke dingen, niet al je hobby’s hoeven erin) en wat je graag zou willen doen.

Reageert er iemand? Overleg dan altijd even met je ouderlijk duo of dit een betrouwbare optie is en neem eventueel iemand mee als je gaat kennismaken.

#9. Maak een goed cv
Op een goed cv staan in elk geval je naam en al je contactgegevens (telefoonnummer, e-mailadres, adres). Daaronder heb je een kopje met ‘opleidingen’ en een kopje ‘werkervaring’. Ga je solliciteren bij de tennisclub en tennis je zelf al tien jaar? Dan kun je een kopje ‘hobby’s’ of ‘trivia’ toevoegen, waar je (heel kort!) vertelt dat je zelf ook al lang tennist. 
Vind je je cv nu een beetje leeg? Lekker zo laten! Een werkgever snapt echt wel dat jij op je zestiende nog geen cv van acht kantjes hebt. En nee, allerlei foto’s, quotes of extra informatie op je cv zetten, vergroot je kans op dat baantje echt niet.

#10. Zorg voor een goed e-mailadres 
Sexy_girl_97@hotmail.com klinkt toch net iets minder professioneel dan een e-mailadres met daarin gewoon je voor- en achternaam. En een profi e-mailadres zorgt ervoor dat je volwassener en gemotiveerder overkomt. Laat dat nou net iets zijn waar werkgevers op letten.

Lees ook: 10 schoolblunders die elke girl een keer maakt