Voor heel veel girls staan ze dit jaar voor de deur: de eindexamens. #supereng! No worries, je hebt de afgelopen jaren al zo veel geleerd dat dit je vast ook gaat lukken. Zeker als je deze tips gebruikt tijdens het studeren!

#1. Maak een heel gedetailleerde planning

Vroeger was het prima als op je planning gewoon stond ‘aardrijkskunde’, want je hoefde toch maar één paragraaf. Helaas, die gouden tijden zijn voorbij en je moet nu heel wat meer. Neem daarom de tijd om de stof van alle vakken goed te bekijken en een planning per paragraaf te maken. Voor makkelijke stukken neem je of course minder tijd dan voor moeilijke en alles wat af is, kras je lekker door. Ha!

#2. Neem op tijd pauze

Zeker als de stress oploopt, heb je misschien de neiging om uren en uren achter elkaar te studeren. Da’s alleen niet zo effectief. Het werkt beter om na elke drie kwartier even pauze te nemen. Pak wat te drinken, aai de hond, klets met je moeder en ga door.

#3. Ruim je bureau op

Een fantieke studiemiddag resulteert al snel in papieren everywhere. Niet heel handig, want je raakt zo makkelijk dingen kwijt en bent de hele tijd aan het zoeken. Ruim daarom voor elke studiesessie je bureau op. Dat zorgt ook voor een opgeruimd hoofd en dat zorgt dan weer voor een betere concentratie. Beter!

#4. Zet alles klaar (en ga naar de wc)

Zit je net twee minuten, moet je omhoog omdat je geen markeerstift hebt. Na vijf minuten heb je ineens je geo nodig (en die blijkt onder je bed te liggen) en na tien minuten moet je echt even naar de wc. Is dit herkenbaar voor je? Dan weet je ook dat dit niet heel lekker studeert. Verzamel daarom tien minuten voordat je aan de slag gaat alles wat je nodig hebt, zet een pot thee of fles drinken op je bureau, ga naar de wc en kom de vijfenveertig minuten daarna niet meer van je plek.

Lees ook: 10 tips om het schooljaar nog te halen

#5. De bieb

Vind jij thuis al-tijd iets anders om te doen dan je leerwerk? Vertrek dan eens naar de bieb. Iedereen daar is aan het studeren, dus zeker als je je laptop thuislaat, kun je behoorlijk hard knallen. Hadden je friends hetzelfde idee? Dan kunnen jullie gezellig samen pauze houden, maar je leert beter als je niet bij elkaar aan tafel zit. Dat wordt al snel iets te gezellig. 😉

#6. Sport

Niemand kan dagen achter elkaar leren. Ga daarom lekker vaak sporten, bijvoorbeeld aan het einde van de middag. Dat maakt je hoofd leeg en zorgt voor nieuwe energie.

#7. Oefen oude examens

Op www.examenblad.nl vind je superveel oude examens. Die staan daar niet voor niets, want veel oude stuff lijkt behoorlijk op wat je dit jaar kunt verwachten. Let vooral goed op bij het nakijken. Vaak ben je voor jezelf minder streng dan de docent, want ‘je bedoelde het toch goed’. De tweede corrector weet dat alleen niet, dus let goed op de formuleringen die in het correctiemodel gebruikt worden en neem die over.

Lees ook: 10 gouden huiswerktips

#8. Leer gericht

Bij het herhalen heb je misschien de neiging om steeds opnieuw bij hoofdstuk 1 te beginnen en zo de hele stof door te nemen. Doe dat niet! Kijk liever naar de fouten die je hebt gemaakt op de oude examens en zoek de stof op die daarbij hoort. Stukken die je kent, sla je over en je focust je alleen op de stof die je nog echt lastig vindt. Op die manier kun je je concentratie gebruiken voor stof waar je ‘m echt nodig hebt en lekker studeren.

#9. Be nice to yourself

Je examens voorbereiden kan best pittig zijn. Je moet lang leren en waarschijnlijk ben je stiekem ook best een beetje zenuwachtig. Zorg daarom extra goed voor jezelf. Neem een lekker warm bad en haal je favo food in huis. Dat helpt je ontspannen. Kun je daarna met een fris hoofd weer door.

#10. Cool down

Ja, je examens zijn een big deal, maar dat wil niet zeggen dat ze ook per se moeilijk zijn. Waarschijnlijk heb je over alles al heel wat toetsen gehad en leken die verdomd veel op je examens. Als je die allemaal hebt gehaald, hoef je dus niet veel meer te doen dan je kennis grondig op te frissen. Oh ja, en te blijven ademen. #eitje.

Lees ook: 10 schoolblunders die elke girl een keer maakt