Je hebt net je zakgeld gekregen! Dezelfde middag ga je shoppen met je bestie. In de stad zie je superveel leuke dingen en vrolijk reken je alles af aan de kassa. Je komt thuis met superveel leuke stuff, maar van je zakgeld is niets meer over. Oeps… Herkenbaar? Check dan snel deze tien tips om langer met je geld te doen!

#1. Betaal alles contant
Contant kun je zien en op een bankrekening staan alleen maar cijfertjes, waardoor je sneller geld uitgeeft met je pinpas, dan wanneer je contant betaalt. Heb je weinig geld te besteden? Betaal dan alles contant!

#2. Kleingeld savings
Bewaar al je kleingeld in een potje. Het liefst een dat bijhoudt hoeveel geld erin zit, dat maakt het sparen een stuk makkelijker. Als de pot vol zit, stort je alles op je rekening en heb je er weer superveel geld bij, oh yeah!

#3. Neem niet alles mee
Stop niet al je zakgeld in je portemonnee, maar bewaar een deel in een spaarpot. Dan kun je dat geld ook niet uitgeven en heb je nog iets voor later.

Lees ook: 6 budgettips tijdens het shoppen

#4. Koop dingen in de sale
Iedere winkel heeft wel eens sale. Oké, het is pittig moeilijk om daarop te wachten, maar je wordt echt happy als je super cheap allerlei leuke dingen hebt gescoord. Beloofd.  

#5. Pas geen dure dingen
Dat jurkje is echt megacute, maar helaas veeeel te duur. Laat het hangen en neem het vooral niet mee naar de paskamer. Misschien kun je het later kopen in de sale.

#6. Ruim je kamer op
Vaak koop je nieuwe dingen als je iets kwijt bent. Zorg daarom dat je je kamer netjes opruimt en alles een vaste plek krijgt. Zo raak je ook niets kwijt en hoef je dus ook niets opnieuw te kopen.

#7. Neem je eigen eten mee
Natuurlijk is het megalekker om een tosti te halen in de kantine, maar dat is niet goed voor je portemonnee. Neem daarom je eigen eten mee naar school en eet een tosti zodra je weer thuis bent. Scheelt weer!

Lees ook: 6 leuke bijbaantjes die jij sowieso mag doen
 
#8. Doe mee aan een no-buy challenge
Houd een weddenschap met je ouders of je BFF dat jij een tijdje helemaal niets koopt. Dit helpt je om van je ‘koopverslaving’ af te komen en het bespaart  je superveel geld.

#9. Maak een deal met je ouders
Vind je het echt moeilijk om zuinig met je geld om te gaan? Maak dan een afspraak met je ouders dat je je zakgeld verdeeld krijgt over de maand. Dan kun je niet in één keer alles uitgeven, maar verdeel je de aankopen over de maand.

#10. Op is op
Helaas je geld is op. Superjammer natuurlijk, maar leen ondertussen niets van je friends. Over een maandje krijg je weer nieuw zakgeld en heb je opnieuw de kans om zuiniger aan te doen.

Doe ook de test: Ben jij een shopaholic?