Aan het begin van het schooljaar ging je als een dolle, maar inmiddels staat-ie weer hoog op je lijstje goede voornemens: beter je best doen op school. Helemaal logisch, maar wel jammer dat je straks al je cijfers weer op moet krikken. Met deze tips blijft jouw motivatie on fleek.

#1. Zorg ervoor dat je het zelf belangrijk vindt
Zodra je iets belangrijk vindt, ga je er vanzelf je best voor doen. Resultaat: superveel motivatie. Maar ja, als je nu in de tweede zit en je hebt pas over drie jaar eindexamen, is dat niet echt de ideale manier om elke dag weer bruisend van motivatie uit je bed te springen. Probeer daarom iets te bedenken wat je wΓ©l belangrijk vindt. Dat diploma interesseert je niet zoveel, maar je wilt wel over met je besties. En dat betekent: werken!

#2. Deel je doel op in kleine delen
Kruip jij het liefste weer terug in bed als je die stapel huiswerk ziet die je in één weekend moet doen? Deel de boel dan eens in stukjes. Twee keer per dag 45 minuten klinkt veel minder dramatisch en daardoor kun je er eerder de motivatie voor vinden.

#3. Geef jezelf complimentjes
Bedenk jij jezelf wel eens dat het eigenlijk verdomd knap is wat je al allemaal hebt bereikt? Niet? Dan is dit het moment om daarmee te beginnen. Kijk welke doelen je al hebt behaald en geef jezelf daar een complimentje over. Zo ben je gemotiveerd om het nog een keer goed te doen.

#4. Beloon jezelf
Complimentjes zijn leuk, een nieuwe set make-up is leuker. Als je een groot doel behaalt, mag je jezelf daar best voor belonen. Heb je ook meteen weer een doel om je best te doen. Win-win.

#5. Maak het zo leuk mogelijk
Leren in een iets te koude, rommelige kamer is niet leuk. In een opgeruimde room met een lekkere kop thee en een leuk muziekje erbij, gaat het al een stuk beter. Zorg ervoor dat je het een beetje gezellig bent, dan ben je zo door die lastige stof heen.

#6. Zoek een supportgroep
Je ouders en friends kunnen je hartstikke goed helpen. Vertel wat je doelen zijn, dan kunnen zij je steunen als je het even moeilijk hebt.

Lees ook:7 apps die je school life een stuk makkelijker maken

#7. Houd een kalender bij
Weet je nog dat je vroeger een sticker kreeg van de juf als je iets goed had gedaan? Vanaf nu kun je je eigen juf zijn. Hang een kalender op met lege vakjesΒ  bij elke dag. Elke dag dat je goed aan je doelen hebt gewerkt, geef je jezelf een sticker. Zo kun je zien dat je supergoed gaat (of dat je nog wat harder moet werken.) Bij 30 stickers heb je of course een beloning verdiend!

#8. Zoek uit waar het misgaat
Wat vind je het lastigst? Lukt het je niet goed om te beginnen? Heb je moeite om door te werken? Of blijf je luist te lang bezig met kleine dingen? Als je weet wat je lastig vindt, kun je daar specifiek aan werken.

#9. Stel je voor hoe je je voelt als het is gelukt
Feels great, huh? Door dat gevoel vast te houden, weet je waarvoor je het doet en ga je harder werken.

#10. Check of je niet stiekem bang bent
Faalangst is killing voor je motivatie, dus het is handig om eerst te checken of je daar toevallig last van hebt. And remember: van fouten leer je het meest. Gewoon proberen, dus!

#11. Begin
In the end is het vaak het lastigst om te beginnen met die vervelende klus. Als je dat gewoon doet, lukt de rest ook wel.

Lees ook: 6 tips om relaxed het schooljaar door te komen