Je bent al een tijdje samen met bae. Jullie vinden het superfijn om te zoenen, kroelen en elkaar overal aan te raken. Het liefst willen jullie nóg een stapje verder gaan… Hier vind je alles wat je moet weten over de eerste keer!

1. Ben ik er klaar voor?
Ten eerste is het superbelangrijk om er goed over na te denken of je dit écht wilt. Je moet het niet doen omdat je lover het per se wilt of omdat je vriendinnen het allemaal al gedaan hebben. Alleen jij weet hoe je je voelt! Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag of je vaak over seks fantaseert en of je je naakt op je gemak voelt bij hem of haar. Het is ook goed om erover te praten en te vragen wat hij of zij precies wilt. Zo kunnen jullie samen tot een besluit komen. En als je lover je respecteert, zal hij of zij het helemaal niet erg vinden om te wachten totdat jij er wel klaar voor bent!

Check hier of jij toe bent aan seks!

2. Be prepared!
Als je zeker weet dat je ready bent, is het slim om na te denken over anticonceptie. Vrijen moet je namelijk altijd veilig doen! De beste manier is om voor ‘Double Dutch’ (pil + condoom) te gaan. Als je de pil gebruikt, ben je beschermd tegen een ongewenste zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Je vrijt pas écht veilig als je naast de pil ook een condoom gebruikt. Die beschermt je namelijk wel tegen soa’s.

Test hier of jij alles weet over SOA’s!

3. Hoe moet ‘het’?
Er zijn geen regels voor hoe je seks moet hebben. Doe gewoon wat fijn voelt, bouw het langzaam op en doe alles in jullie eigen tempo.

4. Doet het pijn en ga ik bloeden?
De eerste paar keer seks kan even pijn en onwennig aanvoelen. Het is belangrijk dat je relaxed bent en je op je gemak voelt. Natuurlijk blijft de eerste keer spannend, maar met de juiste persoon komt het helemaal goed. Ook goed voorspel kan ervoor zorgen dat de seks minder pijn doet. Bloeden kan gebeuren, maar dit gebeurt slechts bij twee op de tien girls. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat het bij jou ook gebeurt. Als je ontspannen bent en je prettig voelt, is de kans al een stuk kleiner!

Test hier hoeveel jij echt over seks weet!

5. Plan het niet in
Het is goed om er van tevoren met je vriend(in) over te praten, maar plan de dag waarop jullie seks willen hebben niet in. Je moet niets forceren en op deze manier hopen de zenuwen zich alleen maar op.

6. Goede plek
Kies voor een goede plek, waar jullie genoeg privacy hebben en rustig de tijd kunnen nemen voor alles.

7. Juiste persoon
Seks is het fijnste om te doen met iemand waar je verliefd op bent. Doe het altijd met iemand die je vertrouwt, zoals je girl-/boyfriend. Je moet je op je gemak kunnen voelen en er natuurlijk geen spijt van krijgen!

8. Bouw het rustig op
Begin niet overhaast aan de ‘daad’, maar ga eerst lekker met elkaar zoenen en strelen. Doe alles rustig aan en bouw het langzaam op. Goed voorspel is belangrijk, zodat je vagina vochtig genoeg is voordat zijn penis in jou gaat. Bovendien is het een hele goede manier om te ontspannen.

5x dingen die per ongeluk kunnen gebeuren als je seks hebt

9. Praat!
Vertel hem of haar wat je wilt en wat je fijn vindt. Door met elkaar te praten, kun je je beter ontspannen en dus beter genieten!

10. Let op de ander
Luister naar elkaar. Seks doe je samen en daarom is het ook belangrijk erop te letten of de ander het ook naar zijn zin heeft. Als de ander zenuwachtig is, kun je hem of haar proberen op zijn gemak te stellen.

11. Fake het niet
Het komt zelden voor dat een meisje bij de eerste keer seks al meteen klaarkomt. Geniet er gewoon van!

12. Lach!
De eerste keer gaat altijd een beetje onhandig, dus je kunt gewoon lekker lachen en praten met elkaar. Het hoeft niet perfect, als jullie maar genieten en ervoor zorgen dat het een fijne eerste keer wordt! Hoe beter je elkaars lichaam leert kennen, hoe lekkerder de seks uiteindelijk wordt.

En wat nou als het niet lukt? Dit gebeurt heel vaak en is helemaal niet erg! Praat met elkaar, ontspan en probeer het gewoon nog eens. Het is echt niks om je voor te schamen.

Lees ook:

Beeld: 123RF